Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Teplický radní Feri: Araby nemůžeme tolik trestat. Přestali by k nám jezdit

Autor: Matěj Smlsal - 
25. července 2015
16:43

Bezmála 200 lidí dorazilo v pátek do Šanovského parku v Teplicích demonstrativně venčit psy. Šlo o protest proti Arabům, kteří lidem vadí, protože v parku zabírají příliš místa, dělají nepořádek a ruší noční klid. Protestující se tak zároveň snaží apelovat na město, aby situaci řešilo. Radní Dominik Feri (TOP 09) ale odmítá být na Araby příliš přísný, protože jinak by přestali do Teplic jezdit.

Arabů bývá hlavně večer a v noci plný park. Chodí sem z nedalekých lázní. Lidem vadí, že se obořují na psy, v noci hrají fotbal, nevyhazují odpadky, křičí…

„V noci tu je poměrně živo. Celý park je plný. Návštěvníci z arabských zemí žijí převážně v noci. Jezdí sem na rekreaci a žijí tu v souladu s jejich kulturou. Oni nejsou například zvyklí vyhazovat odpadky v takové míře jako my,“ přiznává radní Dominik Feri (TOP 09).

Podle něj ale město už „vychytalo“ čas, kdy do parku mají naběhnout uklízeči a nepořádek ráno odstranit. Jiný způsob, jak udržovat čisto, prý Teplice nemají.

Naučíme je uklízet, pak přijedou další nevychovaní

Radnice sice najala tlumočníka ze Sýrie, který Arabům vysvětluje, jak se mají chovat, ale efekt to příliš nemá. „My takto třeba za dva měsíce v uvozovkách naučíme jednu rodinu, což je třeba 10 lidí, že odpadky patří do koše. Jenže oni za dva měsíce odjedou, protože jejich rekreační pobyt skončí, a přijedou sem jejich další nevychovaní spoluobčané,“ tvrdí radní Feri.

A nepomáhají ani pokuty. „Mohou si dovolit zaplatit pokutu v téměř jakékoliv výši, protože jsou finančně podporováni svou vládou. Navíc pokud by byla represe příliš nekompromisní, tak bychom docílili jen toho, že by muslimští hosté z našeho města odjeli a šli by se rekreovat do jiného města,“ dodává. Teplice by tak přišly o významný zdroj příjmů, protože hosté ve městě samozřejmě utrácejí.

Zastupitel: Problém je, že sem jezdí beduíni

Opoziční zastupitel Jaroslav Bžoch (ANO) by naopak zavedl více kontrol. „Jediný způsob je hosty více kontrolovat, ověřovat jejich totožnost a prostě jim to znepříjemňovat, pokud nebudou respektovat naše pravidla,“ tvrdí.

Nikam podle něj nevede, že město tiskne letáky v arabštině, které poté rozdává v hotelech a lázních.

Největší problém je, že jejich vlády jim tyto výlety dotují a jezdí sem beduíni z pouští, kteří jsou zvyklí takhle žít. Nemám ale iluze, že v Česku bychom se chovali vzorově a mohli jen nadávat. Nepořádek určitě není jen od Arabů,“ říká.

Video Protest v Teplicích: Pes vyjel po dítěti, Češka vyprovokovala Arabku. - Matěj Smlsal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jelikož Bžoch bydlí nedaleko Šanovského parku, Araby potkává běžně. Podle něj jich letos přijede podobně jako loni, tedy kolem tří tisíc. Zastupitel si myslí, že u občanů vzbuzují najednou tak velký odpor kvůli tomu, jaké zprávy se poslední dobou dočítají ohledně islámu a uprchlíků.

Okamura: Vyřeším to, sledujte mě na Facebooku

Situaci v Teplicích už začali řešit i výše postavení politici. Poslanec Tomio Okamura dokonce přijel venčit psa. „Muslimští hosté terorizují místní občany. V Teplicích vydává město miliony na údržbu a opravy parku, ale obyvatelé Teplic se tam rozhodně neválí a nic nedevastují,“ tvrdí. Přitom i během demonstrace několik opilých Čechů polehávalo v parku a musela je kontrolovat policie.

Okamura byl za hlavní hvězdu demonstrace. Lidé kolem něj utvořili kroužek, poslouchali jeho názory a diskutovali s ním. Někteří dokonce dorazili jen kvůli němu.

Přijeli jsme z Prahy na základě výzvy, která se objevila na Facebooku pana Okamury. Informoval nás o kritické situaci, která panuje v Šanovském parku,“ uvedl pan Miloš.

Okamura občanům slíbil, že se bude snažit situaci řešit i ve sněmovně, a při odchodu nezapomněl lidi vyzvat, ať ho sledují na Facebooku.

Právě jeho návštěvu ale řada politiků kritizuje. Podle radního Feriho se snaží situaci v Teplicích vyhrocovat. Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga tím mimo jiné škodí cestovnímu ruchu v lázeňském městě.

gugga ( 7. března 2016 00:25 )

 Takze podle tehle jeho logiky, kdyby v Teplicich podnikatelé podváděli, tak by je Feri nepotrestal, protoze by přestali zamestnavat lidi?

salto ( 27. července 2015 09:14 )

To jsou v Teplicích taková hovada, že si na radnici posadí mimo jiné takovéto hovado? Asi ano, tak ať se nediví, a chovají se k Arabům distingovaně a s úctou, nebo budou louskat vši, až jim jejich chlebodárci (míněno tím Arabové) udělají pá, pá

o.horinek ( 26. července 2015 23:59 )

já bych zas kopnul do tvý černý tlamy tebe

o.horinek ( 26. července 2015 23:55 )

Myslíš ty opálený čechy

o.horinek ( 26. července 2015 23:48 )

Okamura je cizinec?V tom případě ty jsi indianská babička

Zobrazit celou diskusi