Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

200 lidí v Teplicích protestovalo proti Arabům. Ti se raději schovali

Autor: Matěj Smlsal, venu - 
24. července 2015
21:43

Opět po týdnu se sešli lidé v teplickém Šanovském parku, aby hromadně venčili psy. Protestovali tak proti chování lázeňských hostů z arabských zemí, kteří v parku neustále dělají nepořádek a ruší noční klid. Ti před demonstrací dostali varování a raději na tu dobu zmizeli.

Zatímco minulý týden přišlo venčit psy 15 lidí, tentokrát se jich sešlo téměř dvě stě. Někteří účastníci ani nebydlí v Teplicích. „Přijeli jsme se z Prahy podívat, co je na těch informacích pravdy. Přímo mé osobní zkušenosti s Araby jsou takové, že když jsem teď šel se svým malým pejskem, tak na mě pokřikovali: Haf haf, mňau mňau, fuj fuj a podobně,“ popsal pan Miloš reportérům Blesk.cz, kteří byli na místě.

Akce začínala ve 20 hodin. Ještě pár minut předtím byl park plný Arabů. Tlumočník, kterého město najímá, aby Arabům vysvětloval zásady slušného chování v Česku, je ale varoval, ať raději odejdou.

Stejně tak policisté, kterých bylo na místě téměř 20, obcházeli Araby a radili jim, ať teď park opustí. „Je to lepší, než aby došlo ke konfliktu,“ vysvětlil pak jeden ze strážníků.

Svolavatelka: Ať máme stejná práva jako Arabové

Demonstranti se tak procházeli se psy parkem, zatímco v něm téměř žádní Arabové nebyli. „Oni odcházejí vždy, když vyhlásíme nějakou akci. Ale aspoň vidíme, jak ten park má vypadat, abychom v něm mohli relaxovat, odpočívat a mít klid. Samozřejmě jsme ochotni tolerovat to, že Arabové tady jsou a léčí se, ale minimálně stejná práva bychom tu měli mít i my,“ uvedla svolavatelka akce Iva Procházková.

Někteří lidé se do parku bojí už i chodit. "Kamarádce tu arabské děti napadly kluka. Najely do něj na kole. Ona říká: Pozor! A Arabové na ni šli, že se vůbec dovolila ozvat. Tady se lidi bojí chodit," tvrdí obyvatel Petr Peroutka.

Zajímavé je, že ačkoliv podstatou akce je venčit psy, protože Arabům tato zvířata vadí, přišlo mnohem víc lidí bez domácích mazlíčků.

Největší pozornost si získal poslanec Tomio Okamura (SPD), který dorazil se psem. „Je skvělé, že zatímco před týdnem tu bylo 15 občanů, tak dneska je nás tady několik stovek. Je vidět, že problém občany opravdu pálí, a divím se, že vedení města to neřeší,“ uvedl.

Radní Dominik Feri (TOP 09) ale tvrdí, že město se snaží Araby usměrňovat tím, že jim tlumočník vysvětluje, jak se mají chovat. Naopak zkritizoval přítomnost Okamury na této akci. "Pan Okamura a další jednotlivci by si přáli, aby se situace v Teplicích dále vyhrotila a na našem území se vytvořil jakýsi problém. Pro Čechy je téma islámu neuchopitelné, jelikož veškeré věci se odehrávají za hranicemi. A Teplice jsou dle jejich názoru místem, kde by se mohlo něco udát, něco semlít," sdělil během akce v parku.

Češka si vyfotila Arabku a vznikl konflikt

Protest skončil ve 21 hodin. Někteří lidé ale zůstávali i nadále. Zatímco během demonstrace řešili policisté spíš opilé Čechy než Araby, poté k drobné šarvátce došlo. Jedna z obyvatelek Teplic si totiž vyfotila Arabku, což se podle jejich tradice nemůže. Po Češce se proto ohnala. To ale nenechalo v klidu jak ostatní Araby, tak Tepličany a začali se spolu hádat. Policejní hlídka po desítkách vteřin vášně uklidnila.

Další protestní akce se bude v parku konat příští pátek. Lidé plánují demonstrativně venčit psy každý týden až do konce prázdnin.