Oblíbená rocková kapela kabát dnes vystoupila v Teplicích. Domovské město pro ně bylo desátou zastávkou v turné k nové desce Do pekla/Do nebe.

Po nich přijdou závěrečné koncerty v Praze a Pardubicích. Kapela si podle Vojtka turné užívá stejně jako její fanoušci.

Frontman kapely Josef Vojtek prohlásil, že i po 25 letech jim to v kapele klape a netrpí ponorkovou nemocí. Naopak! Do budoucna plánují další koncerty.

"I po těch letech, co jsme spolu, dorůstají noví fanoušci. Není to tak, že chodí jen ty ortodoxní máničky z dob, kdy jsme začali. Vidíme, že tam jsou i mladé holky třeba ve věku mojí (dcery) Valentýny, které je 13 let. Zase na druhou stranu jsou tady babičky a dědečkové, kteří říkají, že chodí od začátku. A to je pro muzikanta asi to největší ocenění," řekl ČTK Vojtek.

Skupina jde v posledních letech cestou velkých koncertů. V loňském roce přišlo na pražském Vypichu na Kabát přes 70 000 lidí. I letošní turné na velkých plochách a stadionech je určené pro tisíce fanoušků. I když jsou všechny prakticky vyprodané, Kabát podle Vojtka zvažuje, že by se po letech vrátil k menším koncertům.

"Říkali jsme si, že bychom se trochu stáhli. Že bychom teď nedělali další tak obrovské turné nebo akce, ale že bychom to potlačili na míň lidí a dohnali to počtem koncertů. Začali bychom jezdit jako kdysi, celou republiku od západu na východ a zase zpátky," doplnil Vojtek. Skupina hraje ve stejné sestavě už 25 let. Ani dlouhá léta podle Vojtka nepřinášejí roztržky nebo ponorkovou nemoc.

"Netaháme soukromé věci do profesionální sféry a obráceně. Když jdeme do hospody, tak se věnujeme tomu, čemu se člověk věnovat má, a na druhou stranu když je kšeft, tak se věnujeme tomu kšeftu. My nejsme spolu 24 hodin celý život. Možná je to i tím, že když ta kapela má něco nastudovat, má něco vydat, máme mít nějaký koncert, tak si zavoláme a slezeme se. Jinak žijeme každý svůj vlastní život. Možná to drží i tím, že se na sebe těšíme," řekl Vojtek. Frontman skupiny oslaví v neděli padesáté narozeniny.

Gratulace a dárky přijímal od fanoušků i po dnešní zvukové zkoušce. Sám ale věk nepovažuje za důležitý.

"Věk a narozeniny neberu jako milník. Naštěstí jsem zdědil nebo získal životní energie hodně a jde o to, jak se cítím starý a ne o číslo v občance. Ta padesátka možná někoho irituje, mě ne. Já prostě jedu dál. A jestli budu takovej v sedmdesáti, budu jedině rád," dodal Vojtek. Mimořádně silným zážitkem bylo pro Kabát hokejové mistrovství světa. Před prvním zápasem české reprezentace se Švédy odehrála kapela živě v aréně písničku Brousíme nože věnovanou národnímu hokejovému týmu.

"To se ještě nikomu nepovedlo v historii hokejového mistrovství světa, že by měl příležitost hrát na place, kde pět minut po něm nastoupí reprezentace. Je to nevýslovná pocta a slast si tam stoupnout a hrát," dodal Vojtek.

Fotogalerie
11 fotografií