Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump chce po explozi v New Yorku přitvrdit. Clintonová za tím teroristy nevidí

Autor: mib/ČTK - 
18. září 2016
10:55

Výrazně tvrdší postoj slíbil republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v reakci na výbuch v New Yorku na Manhattanu, který v noci na neděli zranil nejméně 29 lidí. Jeho demokratická soupeřka Hillary Clintonová varovala před unáhlenými závěry, které by například přisoudily explozi teroristům. Podle newyorského starosty šlo zřejmě o záměrný čin, důkazy o jeho spojení s terorismem však nejsou.

„Žijeme v době, kdy musíme velmi přitvrdit. Bude lépe, když budeme velmi velmi tvrdí,“ řekl Trump na předvolebním mítinku v Coloradu, kde lidem oznámil, že New York zažil explozi. Ačkoli v té době ještě nebylo jasné, zda šlo o úmyslný útok, a i republikánský magnát připustil, že „nikdo neví, o co jde“, vzápětí Trump událost nepřímo spojil s teroristickými činy ve světě. „Je to hrozné, co se děje v našem světě a v naší zemi. Budeme tvrdí, pohotoví a ostražití. A ukončíme to,“ slíbil voličům.

Zásah policie po výbuchu nálože neznámého původu. Na místě bylo na třicet zraněných. Zásah policie po výbuchu nálože neznámého původu. Na místě bylo na třicet zraněných. | ČTK


Trump učinil z ráznějšího přístupu k bezpečnosti jedno z hlavních témat své kampaně a vymezuje se vůči současnému prezidentovi Baracku Obamovi, jehož postoj vůči terorismu Trump považuje za málo důrazný a selhávající.

Podívejte se na video z exploze:

Video  Explozi v New Yorku zaznamenala kamera fitness centra.  - Orangetheory Fitness Chelsea
Video se připravuje ...



Clintonová, která stojí pevně za Obamou, vyjádřila soucit lidem zraněným při výbuchu, jeho další okolnosti ale nechtěla komentovat. „Podle mne je vždycky moudřejší počkat si se závěry na dostatek informací,“ řekla prezidentská kandidátka novinářům v letadle během cesty z Washingtonu do New Yorku, kde stejně jako Trump žije.

O výbuchu byl podle mluvčího Bílého domu v sobotu večer informován i prezident Obama, žádnou oficiální reakci však nezveřejnil.

bluedream ( 18. září 2016 14:33 )

A kdo ví, co vlastně včera vybouchlo v popelnici v Karviné, o tom se též nemluvilo... http://www.denik.cz/moravskoslezsky-kraj/karvinou-v-noci-otrasla-mohutna-exploze-popel nice-20160917.html

bluedream ( 18. září 2016 14:28 )

Zajímavé, jak zcela zapadla dnešní zpráva o pobodaných islamistou v Minnesotě, ten určitě taky nebyl terorista, že? http://zpravy.idnes.cz/utocnik-minnesota-usa-06i-/zahranicni.aspx?c=A160918_082620_zahranicni_pku

gabreta ( 18. září 2016 12:43 )

Hillary, jako správná hospodyňka, si myslí, že šlo jen o přehřátej papiňák a žádnej terorismus! V zemi svobody k takovému činu, není přece důvod!!

Dannero ( 18. září 2016 12:07 )

terorismus je jen hloupá politická fráze, je to vlastně klasická partyzánská válka na podkopání morálky nepřítele se kterou se samozřejmě předem počítalo a byla a je součástí všech válek, ale lidem se to nesmí takto říct, jinak by invazivní válku nepodpořili, ale jakmile se to dodatečně nazve terorismem, pak mají hned maximální podporu lidí k ještě větším vojenským akcím, které samozřejmě budou mít za následek ještě větší útoky (ale to lidem raději neřeknou).

prezny ( 18. září 2016 11:30 )

To víme všichni, čeká se kdo se přihlásí a pak se zveřejňuje.

Zobrazit celou diskusi