Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výprodej českého piva. Číňané koupili Lobkowicz, Budvar Zeman nedá

Podepsáno. 70 značek českého piva právě získalo čínské majitele.
Podepsáno. 70 značek českého piva právě získalo čínské majitele.  (Autor: David Vaníček)
Autor: ČTK, kle - 
5. září 2015
14:30

Pátého největšího výrobce piva v České republice, Pivovary Lobkowicz, koupili čínští investoři ze skupiny CEFC. Skutečně „české“ pivo je tak už pouze Budějovický Budvar. A podle prezidenta Miloše Zemana to tak i zůstane.

Čínská skupina CEFC převezme spolu s partnery 79,4 procenta ve společnosti Pivovary Lobkowicz Group. Finanční transakci v hodnotě 1,9 miliardy korun podepsali zástupci obou firem za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana v Číně.

Kupujícím se stává nově založená společnost LAPASAN, s.r.o., v níž drží většinový 70procentní podíl čínská CEFC. Dvacetiprocentní podíl má společnost J&T Private Equity Group, 10 procent připadne generálnímu řediteli a spolumajiteli pivovarů Zdeňku Radilovi.

Začne Lobkowicz prodávat do Asie?

Ve funkci generálního ředitele Pivovarů Lobkowicz zůstane Radil. Smlouva mu navíc umožňuje za určitých podmínek zvýšit vlastnický podíl o dalších 10 procent.

„Zapojením investiční skupiny CEFC se nám otevírají nové možnosti výrazného posílení na asijských trzích,“ okomentoval Radil majetkovou změnu. Noví vlastníci mají podle něj plnou důvěru v současný management a strategii firmy.

„České pivo dosahuje prvotřídní kvality a světového věhlasu. Vstup do skupiny Pivovarů Lobkowicz je pro nás zajímavou investiční příležitostí a také symbolickým vyjádřením našeho zájmu v ČR dlouhodobě úspěšně působit. Netajíme se také ambicí tímto krokem významně posílit export českého piva do Číny,“ uvedl prezident CEFC Čchan Čchao-tuo.

CEFC je největší soukromou společnosti v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.

Posledním mohykánem zůstává Budějovický Budvar

V českých rukou, respektive přímo ve vlastnictví státu zůstává Budějovický Budvar jako čtyřka na domácím trhu s pivem. Zastánci jeho privatizace to nemají lehké. Státní podnik by bylo nejdříve nutné přeměnit na akciovou společnost. Avšak ani to není na pořadu dne. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) při své úvaze o privatizaci státních podniků přes burzu Budvar nezmínil.

Proti privatizaci Budvaru je i prezident Miloš Zeman. Ten loni prohlásil, že při případné privatizaci by Budvar připadl společnosti Anheuser-Busch InBev a výrazně by se zhoršila kvalita vyráběného piva.

Seznamte se s největšími pivovarníky v Česku

1. Jedničkou na českém trhu je Plzeňský Prazdroj. Jeho jediným akcionářem je Pilsner Urquell Investments B.V. patřící do druhé největší pivovarnické skupiny světa SABMiller. V ČR provozuje pivovary v Plzni (Pilsner Urquel, Gambrinus), Nošovicích (Radegast) a Velkých Popovicích (Velkopopovický kozel). Loni Prazdroj prodal celkem přes 10 milionů hektolitrů piva.

2. Pivovary Staropramen, druhý největší výrobce piva v Česku, jsou součástí severoamerické pivovarnické skupiny Molson Coors. Provozuje pivovary Staropramen v Praze-Smíchově (Staropramen, Braník) a ostravský Ostravar (Ostravar). Loni prodal Staropramen 3,16 milionu hektolitrů piva.

3. Heineken Česká republika má také jen jednoho, a sice zahraničního akcionáře. Je jím nizozemská společnost Heineken International B.V. Skupina Heineken je třetí největší pivovarnickou skupinou na světě. V ČR vlastní brněnský pivovar Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno na Ústecku. Vyrábí širokou nabídku značek, mezi nejznámějšími jsou Krušovice, Zlatopramen, Starobrno či Březňák. V roce 2013 pivovary skupiny Heineken ČR uvařily zhruba 2,5 milionu hektolitrů piva.

4. Budějovický Budvar je stále v majetku státu. Často se spekuluje o jeho privatizaci, žádné rozhodnutí však nikdy nepadlo. Budějovický Budvar loni prodal 1,457 milionu hektolitrů piva, nejvíce ve své stodevatenáctileté historii.

5. Pivovary Lobkowicz Group jsou pátou největší pivovarnickou skupinou na českém trhu. V září 2015 bylo oznámeno, že podíl 79,4 procenta převezme spolu s partnery čínská skupina CEFC. Do pivovarnické skupiny patří sedm pivovarů (Černá Hora, Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Klášter, Vysoký Chlumec a Rychtář). Celkem vyrábí tato skupina v České republice 70 značek piva. Loni prodaly Pivovary Lobkowicz 894 tisíc hektolitrů piva.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi