Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Číňané masivně vykupují Česko. Berou aerolinky, pivo, televizi i fotbalový klub

Autor: kal, ČTK - 
5. září 2015
14:00

Takovou smršť nákupů zažilo Česko možná naposledy v 90. letech během privatizace. Čínská skupina CEFC v době návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně oznámila čtyři velké akvizice. Vstoupí do letecké společnosti Travel Service, přebírá otěže fotbalové Slavie, nově je strategickým partnerem majitele TV Barrandov. A nesmí chybět ani český klenot, pivo. Konkrétně majorita v Pivovarech Lobkowicz.

CEFC postupně získá téměř 50 procent v aerolinkách Travel Service, spolu s partnery převezme podíl 79,4 procenta v Pivovarech Lobkowicz Group a stane se minoritním vlastníkem mediálních firem Médea Group a Empresa Media.

CEFC podepsala příslušné smlouvy v Šanghaji, kde je při návštěvě Číny prezident Miloš Zeman. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) uzavřené dohody vítá. Analytici očekávají příchod dalších čínských investorů.

Číňané na víkendovém nákupu?

„Čínská CEFC investuje v Česku, jako kdyby vyrazila na víkendový nákup do obchodního centra. Vzhledem k tomu, že nejde o investice na zelené louce, tj. investice do nových výrobních kapacit, nebude jejich krátkodobý a střednědobý dopad na českou ekonomiku nijak patrný. Pokud se ovšem nerozhodne pro výrazné navýšení kapitálu svých nových akvizic v ČR,“ řekl analytik poradenské firmy Deloitte David Marek.

Investice CEFC a Bank of China jsou podle něj předzvěstí příchodu čínského kapitálu do ČR. Mnohé další čínské firmy mohou následovat, zejména v oblastech jako zpracovatelský průmysl a finanční sektor.

Cesta k ovládnutí ČSA?

Analytik finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda vidí vstup CEFC do českých firem jako pozitivní věc. Naopak možným negativem je podle něj neprůhlednost české pobočky firmy, která vznikla letos v červnu v Praze.

V jejích orgánech figuruje exministr obrany a současný předseda česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík a jeden čínský vyšší manažer společnosti. Jedna ze spekulací na trhu má za to, že firma by nakonec mohla ovládnout České aerolinie, v nichž drží 34 procent akcií právě Travel Service.

„Není to negativum, ale jistě věc, na kterou je třeba hledět se zvýšenou pozorností, a to zejména kvůli potenciálnímu střetu zájmu pramenícímu z propojení obchodních a politických zájmů,“ podotkl Kovanda. Na druhou stranu vstup CEFC do českých společností podle něj ukazuje na to, že Česko je v Číně vnímáno jako bezpečný trh mající potenciál zvýšit její reputaci.

Číňané se v Česku zatím zdrželi zpátky

Čínské firmy přitom v Česku zatím moc neinvestovaly, dosud vytvořily něco přes 1000 pracovních míst. K největším investicím zatím patřily továrna výrobce LCD televizorů Changhong Europe Electric u Nymburka nebo závod státní společnosti Shanghai Maling na výrobu konzervovaného masa na Teplicku.

CEFC, která je největší soukromou společností v Šanghaji, si podle svého prezidenta Čchan Čchao-tuo vybrala Prahu jako sídlo svých evropských aktivit a plánuje je zde další investice ve všech oblastech, včetně cestovního ruchu.

Firma už získala i palác na Hradčanech

Už v týdnu firma informovala o koupi 60 procent fotbalové Slavie, koupi Martinického paláce na Hradčanském náměstí, budovy Živnobanky v Praze a zvýšení podílu v česko-slovenské finanční skupině J&T Finance z pěti na deset procent. Loni v prosinci podepsal memorandum o spolupráci s CEFC český výrobce luxusního skla Moser, který v dubnu otevřel svoji prodejní galerii v Šanghaji.

Martinický palác Martinický palác | ČTK

V letecké firmě Travel Service, která je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku a má významný podíl polského trhu, CEFC získá podle dohody nejprve desetiprocentní podíl. Následovat bude nabytí dalších 39,92 procenta akcií. Základní jmění Travel Service se pak zvýší nejméně o miliardu korun.

Aerolinky dosud patřily do skupiny Unimex Group vlastněné Jiřím Šimáněm a Jaromírem Šmejkalem, která podle databáze Prodata držela skrze dceřinou společnost Global Trade Opportunities 36,16 procenta akcií. Stejný podíl měl i podnikatel Roman Vik, zbytek patří cestovní kanceláři Canaria Travel.

Podíl v Pivovarech Lobkowicz získá nově založená společnost LAPASAN, s.r.o., v níž drží většinový 70procentní podíl CEFC. Dvacetiprocentní podíl v novém podniku má společnost J&T Private Equity Group a deset procent ředitel a spolumajitel pivovarů Zdeněk Radil, který má podle smlouvy právo zvýšit svůj podíl na transakci v případě úspěšného naplňování obchodní strategie pivovarů o dalších deset procent. Radil současně dál zůstane generálním ředitelem pivovarů.

Kateřina Brožová na slavnostním obědě s prezidentem a podnikateli v Šanghaji. Kateřina Brožová na slavnostním obědě s prezidentem a podnikateli v Šanghaji. | David Vaníček

Podle smluv podepsaných v Šanghaji se CEFC zároveň stane strategickým a finančním partnerem Médea Group a vydavatelství Empresa Media, které mimo jiné vlastní TV Barrandov a časopis Týden. Jejich dosavadní jediný majitel Jaromír Soukup bude partnerem, který bude řídit obchodní, mediální a provozní aktivity společného uskupení.

Tržby Médea Group a vydavatelství Empresa Media loni dosáhly 4,8 miliardy korun. Empresa Media je čtvrtým největším mediálním koncernem v ČR.

CEFC je šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.

 

jaromir123 ( 6. září 2015 10:34 )

Dáme jim kožichy a zatopíme ve stanech - jak prosté.

ladybug ( 5. září 2015 21:16 )

Zatímco vy se tady každý den stressujete z bežěnců, Číňané vám skupujou firmy.

dietr ( 5. září 2015 20:54 )

jde o nedorozumění, čínani chtěli letět na fotbalový zápas Slavie, dát si pivo, mrknout na telku a letět domů, ale Miloš to špatně pochopil, dejte mu příště tlumočníka, nebo bude zas průser

datelobecny ( 5. září 2015 20:20 )

Už jsi někdy viděl, aby barevnej makal? Oni se nebyli zvyklí připravovat na zimu, a taky jim tam plodiny rostou po celý rok...

jetstream ( 5. září 2015 20:10 )

nova cinska province se bude jmenovat : Ze-Chuj-Man

Zobrazit celou diskusi