Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman se u oběda zasnil s Číňany. Nad letadly a vlaky mezi kontinenty

Video se připravuje ...
Autor: David Vaníček - 
5. září 2015
13:00

Prezident Miloš Zeman by si přál, aby se Češi podíleli na čínském snu. Vybudování takzvané hedvábné stezky do Evropy. Řekl to na sobotním obědě v Šanghaji se zástupci firmy CEFC, která v Česku kupuje několik firem.

Ještě předtím, než Zeman osobně dohlédl na podpis smluv Číňanů s leteckou společností Travel Service, pivovarem Lobkowicz a mediální skupinou Médea, pronesl projev, kde lákal Asiaty na další byznys. „Nejsme přístavem, který je třeba budovat, ale který už je připraven k připlutí čínských lodí,“ pronesl Miloš Zeman.

Zajímavá by podle něj byla například spolupráce na tzv. hedvábné stezce, tedy spojení Evropy s Čínou, jejíž součástí má být přímá letecká linka Praha-Šanghaj a také vlakové spoje.

„Uvítáme spolupráci ve všech oblastech, které vás zajímají, než bych vyjmenoval všechny oblasti, kde bychom mohli spolupracovat, zemřeli byste hlady,“ řekl Zeman podnikatelům krátce před slavnostním obědem.

Prezident Číňany upozornil i na možnosti spolupráce s trhy třetích zemí, kde má Česko své zástupce. „Jako příklad bych uvedl Energo PRO, která v Gruzii vlastní rozvodnou síť a vodní elektrárnu,“ dodal Miloš Zeman.

Video  Zeman v Číně vychvaloval: Postaví rychlodráhu do Evropy Češi?  - David Vaníček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa