Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Od školáků rychle do Číny. Zeman letí na oslavy za Putinem a Kimem

Autor: simao - 
28. července 2015
12:35

Ani ne po roce je to tady znovu. Prezident Miloš Zeman se chystá na cestu do komunistické Číny, hned jak zahájí nový školní rok. Míří na velkou vojenskou přehlídku k příležitosti konce 2. světové v Tichomoří a porážky Japonska. Upozornily na to Lidové noviny, podle kterých se na akci objeví i ruský prezident Vladimir Putin, a možná dokonce severokorejský diktátor Kim Čong-un, kteří platí za čínské spojence.

„Cesta se odehraje zkraje září, bude trvat minimálně tři dny,“ řekl Blesku prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Každopádně pan prezident stihne ještě zahájení nového školního roku. Cesta se uskuteční na pozvání prezidenta Čínské lidové republiky, prezident se zúčastní oslav 70. výročí ukončení druhé světové války, nevyhne se ani ekonomickým tématům,“ dodal Ovčáček.

Evropa má již oslavy konce druhé světové války za sebou, Asie se však na své 70. výročí teprve chystá. Válka v Tichomoří totiž skončila 2. září 1945. A právě na začátek září naplánovali Číňané velkou vojenskou přehlídku. Český prezident to bude mít tak tak, školní rok totiž startuje 1. září.

Zatím je přehlídka zahalena řadou nejasností. Ruský prezident Vladimir Putin by chybět neměl, jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se již prý těší na společné setkání. Ale co severokorejský vůdce Kim Čong-un? Čína, Rusko a KLDR mají čilé diplomatické i obchodní vztahy, jeho účast tak vyloučena určitě není.

Do účasti na tribuně si Zeman mluvit nenechá

Otázkou je, zda se v rámci návštěvy na přehlídku, která však jitří emoce mezi Čínou a další asijskou velmocí Japonskem, podívá i český prezident Miloš Zeman. V Moskvě se podobné akce neúčastnil, už jen za záměr vyrazit na jednu tribunu s Kimem (který však nakonec nepřijel) byl Zeman hojně kritizován.

Tentokrát bude Zeman v době vojenské přehlídky opět přímo v Pekingu. Oficiální program akce zatím k dispozici není. „V případě účasti na diskutované vojenské přehlídce půjde o rozhodnutí suverénního prezidenta suverénní České republiky,“ zmínil hradní mluvčí.

Pozvánky byly rozeslány i dalším státníkům z EU, jenže jejich účast je opět podobně nepravděpodobná, jako tomu bylo v případě moskevské přehlídky.

Prezident do Číny už vezl Krtečka a podnikatele

Zeman poletí během svého prezidentování do Číny již podruhé. Poprvé tam vyrazil bez první dámy Ivany, ale zato s rozsáhlou podnikatelskou delegací, jako dárek pro čínského prezidenta s sebou přivezl Krtečka, projel se v limuzíně diktátora Mao Ce-tunga i rychlovlakem spolu s kancléřem Mynářem. A snažil se prý prohlubovat hospodářské vztahy.

Sešel se přímo i s prezidentem Si Ťin-pchingem, v rozhovoru pro čínskou státní televizi však podotkl, že se do země, která je poněkud na štíru s dodržováním lidských práv, přijel učit stabilizování společnosti...

„Nepoučujeme o tržním hospodářství či o lidských právech nebo o něčem podobném. Naopak se snažíme se poučit. A já jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst a jak stabilizovat společnost,“ uvedl v říjnu 2014 Zeman, který to později označil za chybnou formulaci. Co se asi přiučí od čínských potentátů tentokrát.

Nová cesta prezidenta Zemana do Číny bude tématem i dalšího dílu pořadu S prezidentem v Lánech. Exkluzivní rozhovor sledujte živě v neděli od 11 hodin na Blesk.cz.

hrobarkapsa ( 28. července 2015 17:11 )

„Myslím, že státník Zemanova formátu nemá důvod podbízet se těm nejhorším pudům a nahrávat šíření nevraživosti vůči uprchlíkům,” uvedl Sobotka, který reagoval na úterní brífink Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

hrobarkapsa ( 28. července 2015 16:01 )

Blbko trpíš?To nás těší!!

meithl ( 28. července 2015 14:38 )

Je tam i článek k vejletu a fotka s krtkem

meithl ( 28. července 2015 14:36 )

 http://www.lidovky.cz/prima-volba-prezidenta-byla-chyba-kritizuji-petepaci-zemana-za-cinu-11g-/zpr avy-domov.aspx?c=A141204_214526_ln_domov_sij#utm_source=clanek.lidovky&utm_medium=text&utm_c ampaign=a-souvisejici.clanky.clicks

tgbg ( 28. července 2015 14:32 )

Milouš bude mět zase pořádně zaraženou papulu v komunistických análech!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa