Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český prezident na návštěvě Číny: Zemana pohlídají i opice

Autor: David Vaníček - 
3. září 2015
06:20

Jako jediný západní vůdce bude dnes prezident Miloš Zeman (70 ) přihlížet monstrózní vojenské přehlídce na Náměstí nebeského klidu v čínské metropoli. O to, aby všechno klaplo, se postaraly místní úřady i cvičené opice…

Obří parádemarš se koná u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války v Asii. Zeman uvidí pochodovat 12 tisíc vojáků, defilé 500 kusů pozemní techniky včetně nejmodernějších balistických raket a nad jeho hlavou prohučí 200 bojových letounů.

Právě kvůli bezpečnosti letecké show i přihlížejících poslala čínská armáda do boje s ptáky předsunutou úderku vycvičených makaků, kteří jim ničí hnízda. Vyjde to prý levněji než opeřence střílet.

A to není všechno: z ulic Pekingu zmizela na příkaz úřadů polovina automobilů a továrny musely zastavit provoz, aby byl čistý vzduch. Obyvatelé v okolí náměstí Nebeského klidu, kde před 25 lety armáda zmasakrovala několik set demonstrantů, mají omezené přijímání návštěv a televize nesmí vysílat zábavné programy.

Po přehlídce má prezident Zeman naplánováno setkání se svým ruským protějškem, Vladimirem Putinem. Téma? Islámský stát, uprchlíci a situace na Ukrajině.

Včera navštívil Zeman hřbitov zahraničních misionářů. Položil věnce k náhrobku jezuitského vzdělance Karla Slavíčka. Ten v Číně v 18. století působil a na pokyn místního císaře vytvořil první plán Pekingu. Prezident se dozvěděl, že areál byl dvakrát zničen, jednou za vůdcovského povstání v roce 1900, kdyby byly náhrobky povaleny.

Video Zeman u hrobu Čecha v Číně: Kritizoval zvěrstva Islámského státu - David Vaníček
Video se připravuje ...

A posléze opraveny. Podruhé byl poničen během kulturní revoluce, kdy tyto náhrobky zahrabali. Pro Miloše Zemana to byla nahrávka na kritiku Islámského státu. „Včera jsem se dozvěděl, že Islámský stát zničil sloupořadí v Palmýře, kéž by ho taky zahrabali do země, ale to by byla velmi těžká práce,” řekl Zeman. Čekala ho ještě večeře s čínským prezidentem.

gabreta ( 3. září 2015 11:31 )

A proč tak urážíš Havla po smrti? Tos měl zkusit za jeho připosr*aným panování!!

sores ( 3. září 2015 11:28 )

To pr.ase vyžrané za Zemanem co ho všude doprovází je měsíc od měsíce tlustší. Je vidět jak se dobře na Hradě platí a hlavně žere!

vosavopruz ( 3. září 2015 11:15 )

nereálný nadpis,alespon teda u nás Nevíte někdo jak to dopadlo s tím vozíčkářem co osahával ženy a dívky?

jana999 ( 3. září 2015 09:54 )

je trochu napováženou, že západní státy nejedou oslavit konec války k čínanům, kteří nebyli agresoři, aby neurazili japonce, kteří agresoři byli, trochu pokřivená morálka západních států

jana999 ( 3. září 2015 09:50 )

to nevím co dělá zeman ale tvým příspěvkem děláš hlavně ostudu sám sobě, IQ tykve se nazapře

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa