Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kmoníček hájí Zemana: V Číně budou pochodovat i vojáci z Evropy

Miloš Zeman se opět chystá do Číny. Šéf zahraničního odboru na Hradě Kmoníček prezidenta hájí
Miloš Zeman se opět chystá do Číny. Šéf zahraničního odboru na Hradě Kmoníček prezidenta hájí  (Autor: ČTK, archiv Blesku)
Autor: simao - 
6. srpna 2015
11:55

Miloš Zeman se podruhé v relativně krátké době chystá do Číny, naboural tak plán EU na společný bojkot čínských oslav konce 2. světové války v Tichomoří. Šéf zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček se však prezidenta zastává: Česko podle něj má právo na vlastní postoj, v Číně prý navíc budou i zástupci evropských armád.

Prezident Zeman přijal pozvání do Číny přesto, že se Evropská unie chtěla dohodnout na společném plánu neúčastnit se akce, během které dojde i na vojenskou přehlídku, uspořádanou patrně na náměstí Nebeského klidu v Pekingu. "V této chvíli je to ve fázi, kdy pan prezident přijal pozvání," potvrdil v pořadu Události, komentáře Hynek Kmoníček, že Zeman do Číny určitě poletí. "Jestli se zúčastní vojenské přehlídky, to záleží na programu," dodal.

Pozornost však vzbudil především údajný plán EU, aby žádná ze státnických špiček do Číny necestovala. Zeman byl proti, a tak na žádnou takovou domluvu nedošlo. Byla by předem díky českému prezidentovi odsouzena k nezdaru.

Hospodářské noviny dokonce spekulovaly, zda se Zeman nestal zrádcem Evropy. Kmoníček celou záležitost zdaleka nevidí tak dramaticky. V ČT navíc uvedl, že Česko oficiálně žádný unijní plán nezhatilo. "Česká republika nic nevetovala. Nikde se nehlasovalo, takže vetovat ani nemohla... Ve skutečnosti jediné, co se stalo, je, že na pracovní skupině se 3. června konala diskuze, jestli by Evropa měla nebo neměla koordinovat svoji účast na vojenské přehlídce," poznamenal Kmoníček.

Uvedl, že došlo pouze k diskuzi, "kde se nepodepisovalo, nehlasovalo, nevetovalo". Podle něj je ale zajímavý jiný fakt. "Docela velké množství evropských lídrů tam sice nepojede, ale zároveň tam vyšle své vojáky, aby tam pochodovali," uvedl šéf hradního zahraničního odboru.

Podle Kmoníčka totiž budou na vojenské přehlídce, které by měl přihlížet kromě čínského prezidenta i ruský "mačo" Vladimir Putin (a spekuluje se i o vůdci KLDR Kim Čong-unovi), pochodovat zástupci armád cizích zemí, pozvání prý dostalo 4 až 6 států NATO a další státy, které jsou na kandidátské listině Severoatlantické aliance. Konkrétně zmínil Kmoníček Holanďany. 

Zeman se netají tím, že jeho cesta má především prohloubit ekonomické kontakty. Konec 2. světové války v Asii přitom dodnes vyvolává napětí mezi Čínou a poraženým Japonskem. "Pan prezident tam jede uctít památku obětí 2. světové války, která se někdy v Evropě zapomíná, jak brutální v Asii byla," poznamenal Kmoníček. Že se Zeman v EU postavil proti všem? Kmoníček to odmítá. "V jedné partě je a s jinými sdílí názor, že bychom neměli do těchto historických událostí tahat současné problémy," vysvětluje a dodává: "Vůbec si nemyslím, že je špatně, když má ČR vlastní názor, tak je schopna ho říct."

suov ( 11. srpna 2015 08:54 )

Kmoníček hájí Zemana, tak to bude asi tím, že je za to placený a dělá si svou práci, zato ten kdo napsal tento nadpis asi dělá hov-no,,,

suov ( 11. srpna 2015 08:50 )

Tak si řiťovlezu zajdi k očnímu,,,

suov ( 11. srpna 2015 08:47 )

suov ( 11. srpna 2015 08:45 )

suov ( 11. srpna 2015 08:42 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa