Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zemanův tým v Číně: Komu nemohl přijít na jméno, koho naštval a kdo se "opičil"

  • Autor: dv - 
    7. 9. 2015
    05:01

    Prezidentova čínská mise skončila a přišel čas ohlédnout se, jak si vedli její účastníci. Média rozebrala každý krok Miloše Zemana, ale co první dáma Ivana Zemanová? A co hradní mluvčí Jiří Ovčáček, ekonomický poradce Martin Nejedlý nebo čínský emisar Jaroslav Tvrdík? Blesk.cz pro vás stručně zhodnotil „výkony“ klíčových členů prezidentské delegace.

  • 1.Ivana Zemanová, první dáma

    Měla vlastní program, který se s prezidentem protínal jen při některých kulturních a turistických akcích. „Jsem naštvaná, že mě tady nechali trčet,“ posteskla si první dáma, když zůstala stát před zavřenými dveřmi v restauraci, kde měla Zemanova delegace obchodní oběd, a hlava státu si odskočila na chvilku do jiné místnosti.

    Video  První dáma Zemanová se naštvala. V Šanghaji před ní zabouchli dveře.  - David Vaníček
    Video se připravuje ...

  • 2.Martin Nejedlý, ekonomický poradce

    Muž, jehož firma Lukoil Aviation Czech dluží státu téměř 30 milionů korun za nezaplacenou pokutu, byl jedním z hlavních členů delegace. Zeman jej vzal i na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a pak jeho jméno zmínil i ve zvláštním poděkování za velký přínos při uzavírání obchodů. Podrobnosti čtěte ZDE.

    Video  Vztahy s Českem ochladly, stěžoval si Putin Zemanovi v Číně.  - David Vaníček
    Video se připravuje ...

    Prezidentův doprovod, ekonomický poradce Martin Nejedlý. Prezidentův doprovod, ekonomický poradce Martin Nejedlý. | Blesk - David Vaníček

  • 3.Svatopluk Němeček (ČSSD), ministr zdravotnictví

    Letěl proto, aby dohodl s Číňany spolupráci v lázeňství a lékařské péči. „Nám to otevírá velmi silné možnosti poté, co to podpořil čínský prezident, abychom jednali na úrovni jednotlivých provincií a aby už v příštím roce jednotlivé provinční vlády financovaly ten program a aby to příští rok byly už tisícovky dětí a stupňovalo se to,“ řekl Blesku ministr zdravotnictví.

     

    Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). | Blesk - David Vaníček

  • 4.Jaroslav Tvrdík, šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce

    Klíčová postava a kontaktní spojka mezi kontinenty. Má „prsty“ ve většině dohod. Vrcholné manažerské schůzky probíhaly i na pozadí celé Zemanovy cesty, často prý dlouho do noci. Jedna taková se měla konat i den před odletem. Tvrdík pak ale náročný program nezvládl a měl zdravotní potíže. Do Česka se vracel s kapačkou a během letu o něj pečoval prezidentův lékař.

    Jaroslav Tvrdík odlétá z Číny s kapačkou. Jaroslav Tvrdík odlétá z Číny s kapačkou. | Blesk - David Vaníček

     

  • 5.Roman Vik, generální ředitel letecké společnosti Travel Service

    Vlivný muž v letecké dopravě se dostal až na rudý koberec ve Velkém lidovém paláci čínské vlády a podal si ruku s prezidentem Si Ťin-pchingem. Jenže když mu ho měl prezident představit, zapomněl, kdo před něj předstupuje, a jen tiše utrousil: „Tohle nevím, co je…“ (Uvidíte ve videu pod tímto textem) Vika to prý pobavilo, Blesku jen stručně potvrdil, že se tomu zasmál. Čínská CEFC koupila podíl ve Vikově firmě a podle prezidenta Zemana je na řadě spojení s ČSA a vytvoření velkého národního dopravce. „Tak, aby byl i čínskou spojkou pro Evropskou unii,” dodal Zeman.

    Video  Pavel Nedvěd je jako Krteček, řekl Zeman čínskému vůdci.  - David Vaníček
    Video se připravuje ...

     

  • 6.Jiří Ovčáček, tiskový mluvčí

    Nejcitovanější hradní ústa byla prezidentovi vždy po ruce. A Zeman jeho věrné služby náležitě ocenil, i jeho vzal s sebou do honosného sídla rudé čínské vlády k audienci u prezidenta. Miloš Zeman a jeho mluvčí se na to dokonce sladili - měli stejné kravaty.

    Stejné kravaty mluvčího a prezidenta. Stejné kravaty mluvčího a prezidenta. | David Vaníček

  • 7.Jindřich Forejt, ředitel protokolu

    Měl plnou hlavu starostí. Byl tím, kdo sehnal a podal prezidentovi sklenici s pitím, když mu nebylo nejlíp na vrcholu televizní věže v Šanghaji. Byl tím, kdo pečlivě dohlížel na každý detail, dodržování časů a vždy podrobně instruoval prezidenta, kam si má stoupnout, kudy má přijít a kudy odejít a kde je jaký schod, o který by mohl Miloš Zeman zakopnout.

    Jidnřich Forejt. Jidnřich Forejt. | Zbyněk Pecák

  • 8.Vratislav Mynář, kancléř prezidenta

    Kancléř bez prověrky letěl tam i zpět v teplákové soupravě olympijského týmu. A jeho role byla podle prezidenta taktéž nenahraditelná, i jemu speciálně poděkoval za podporu při dohadování byznysu.

    Vratislav Mynář. Vratislav Mynář. | Z. Pecák, L. Křivan, ČTK

  • 9.Pavel Nedvěd, nejlepší fotbalista Evropy

    Slavný sportovec působil před odletem tak vystrašeně, že dokonce odmítl i jakýkoliv rozhovor pro média, slíbil ho později, ale nakonec se mu vyhnul. Beze slova pózoval s dětmi při otevírání fotbalové školy v Šanghaji a šéf fotbalového svazu Miroslav Pelta, který letěl s ním, ho považuje za prostředek, jak dostat Čínu mezi země úspěšné v kopané. „My si myslíme, že bychom mohli být jedním z nástrojů té podpory, jménem Pavla Nedvěda, který tady má jméno, začneme tou školou,“ dodal Pelta. „První krok bude, že pozveme čínské děti do Prahy, a jednáme s firmou CEFC o sponzorství českého fotbalu,“ dodal.

    Video  Pelta o prodeji Slavie: Čína chce úspěchy ve fotbale, a to rychle. Česko jí pomůže.  - David Vaníček
    Video se připravuje ...

    Video  Pavel Nedvěd učitel: Bude učit Číňany kopat do mičudy.  - David Vaníček
    Video se připravuje ...

kukuku ( 7. září 2015 19:29 )

A pak ti tím futruje prázdnou makovici.

tgbg ( 7. září 2015 13:50 )

Jen blázen nebo nenapravitelný ignorant by pochyboval o tom, že ruský i čínský režim (především pak ten první) Bezpečnostní informační služba vnímá jako zásadně nepřátelský. Cílem jejich agentů u nás je škodit Česku, škodit Unii, škodit Západu, demokracii. aktuálně

vasek711 ( 7. září 2015 13:32 )

elisko nezlob se , ale mohla by si radsi tady napsat nejakej dobrej recept na karbanatky ?

kukuku ( 7. září 2015 13:13 )

K diskuzním příspěvkům, které jsou totálně mimo chápání Tvého slepičího mozečku, se vůbec nevyjadřuj.

eliska963852 ( 7. září 2015 12:56 )

Jen blázen nebo nenapravitelný ignorant by pochyboval o tom, že ruský i čínský režim (především pak ten první) Bezpečnostní informační služba vnímá jako zásadně nepřátelský. Cílem jejich agentů u nás je škodit Česku, škodit Unii, škodit Západu, demokracii. aktuálně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa