Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemanovo čínské odpoledne s Putinem: Přivedl mu i muže, který státu dluží peníze

Autor: David Vaníček - 
3. září 2015
08:55

Český prezident Miloš Zeman se v Číně sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Na schůzku ho doprovodil kancléř bez prověrky Vratislav Mynář, poradce se soudem uznaným dluhem státu Martin Nejedlý a šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček. Putin měl stejně početnou sestavu, ve které nechyběl ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Znovu dobrý den, pane prezidente,“ pochvaloval setkání Miloš Zeman v evidentně dobré náladě. Po jeho boku posadil svůj doprovod: kancléře Vratislava Mynáře, šéfa zahraničního odboru Hynka Kmoníčka a svého ekonomického poradce Martina Nejedlého. 

Video Vztahy s Českem ochladly, stěžoval si Putin Zemanovi v Číně - David Vaníček
Video se připravuje ...

Jeho přítomnost vyvoládá řadu otázek, Nejedlý je sice Zemanův poradce, ale jeho firma Lukoil Aviation Czech stále nezaplatila státu pokutu téměř 30 milionů korun.

Kalousek: Nejedlý zastupoval Hrad, nebo Kreml?

„Je právem prezidenta prezidenta přizvat k jednání takové spolupracovníky, které uzná za vhodné,“ uvedl pro Blesk.cz šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „V případě Martina Nejedlého není jasné, zda zastupoval moskevský Kreml či Pražský hrad. Pochybují, že v tom má jasno i pan prezident,“ dodal.

Na úvod schůzky Putin řekl, že ho mrzí, že vztahy s ČR trochu ochladly. Ale že se to určitě zlepší. Bezpochyby to byla přímá reakce na sankce. Na Zemana se ale nijak nemračil a ani tato pozámka neshodila úsměv z tváří české hlavy státu, která k vládci Kremlu hovořila v ruštině.

Agenda jednání byla předem jasné: boj s teroristy. Zeman ruského prezidenta vyzval, aby se přidalo k mezinárodnímu úsilí zastavení teroristických akcí Islámského státu. Putin Zemana chválil za přístup k dějinám. „Vysoce oceňujeme vaše stanovisko ohledně objektivního hodnocení nedávných dějin,“ sdělil Miloši Zemanovi.

Před otevřením dalšího tématu pak Zeman požádal novináře, aby už odešli a česko-ruská skupina dál jednala za zavřenými dveřmi.

Oba státníci se sešli v areálu, který patří čínské vládě a je určený pro ubytování zahraničních politiků, Putin ve vile č. 18 často i přespává.

 

'

tgbg ( 3. září 2015 16:04 )

Nejstrašnější válečník světa a jeho zkorumpovaný poskok.

rucnikvolamydlo ( 3. září 2015 15:58 )

Tak začni do Činy něco vyvážet,... kdo ti vtom brání blbe?

cid2000 ( 3. září 2015 15:03 )

Naše zem má jen velice slabou obchodní bilanci s Čínou proti západním státum EU a USA!Doufám,že jednou dosáhneme obratu alespoň z 10% co Německo.Čína je největším odběratelem letounů Boeing a Airbus na světě od USA a Francie !!!Všichni touží dodávat do Číny cokoli.Jsou tam továrny Mercedesu a všech ostatních značek.Nejvíce aut od Ferrari, Lambo a Rolls Royce se dodává právě ročně do Číny.Neomezený trh, který roste a roste!Peníze jaksi nikomu nesmrdí na západě vážení!!České dodávky zboží do Číny jsou velice, velice malé proti západním státům.Snad se podaří do budoucna díky politické podpoře od Zemana zvýšit dodávky na tento neomezený trh pro naše firmy.

eliska963852 ( 3. září 2015 14:05 )

Dokonce si přitáhl hradní individua.

tgbg ( 3. září 2015 12:55 )

Schůzka nejkrvavějšího válečníka a jeho ubohého poskoka. Rusáci, kteří milují války a vraždění nebohých žen a dětí na Ukrajině mají v našem slouhovi kamaráda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa