Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Proč nebude mít Česko prezidentku? Po práci je doma čeká druhá směna, říká aktivistka

Autor: Matěj Hynek - 
13. listopadu 2017
06:10

Proč v Česku nemáme žádnou kandidátku na prezidentku? Málo žen je i v současné Sněmovně. Mezi členy českých politických stran mívají většinu, na vrcholných postech se ale stále objevují pouze muži. Vysoká politika je totiž stále mužský klub, který se otevírá jen pozvolna. Tvrdí to předsedkyně Fóra 50% Jana Smiggels Kavková. Vznikla proto iniciativa Čas na první českou prezidentku, která chce najít možnou kandidátku do nejvyššího úřadu v zemi.

Co stojí za tím, že je v české politice stále tak málo žen?

Ženy proti mužům musí překonávat daleko větší množství překážek než muži, když se chtějí do politiky aktivně zapojit. Politika byla a stále je především mužskou doménou. Mužům také více vyhovují její pravidla. V Česku přitom mají ženy volební právo skoro sto let, přesto je pro ně stále těžké se v politice prosadit.

Jaké překážky to mohou být?

Je pro ně mnohem těžší si na politiku najít čas. Kromě placené práce je čeká i takzvaná druhá směna, péče o domácnost a děti. Samotný způsob, jakým fungují politické strany a jejich nominační procesy, ženy znevýhodňují.

Co přesně ženy znevýhodňuje?

Často nemají ty správné kontakty. Kvůli svému vytížení třeba nemůžou zajít se spolustraníky na drink po schůzi, přitom právě tam se často dějí ta důležitá rozhodnutí.

Může se to změnit se vstupem mladších generací do politiky?

Vnímání mužské a ženské role se u nás posouvá jenom pomalu. Když se podíváte na konkrétní čísla, tak například na rodičovskou dovolenou chodí jenom asi jedno procento mužů. Ti se sice do chodu domácnosti zapojují čím dál více, stále je pro ně jednodušší skloubit práci a rodinu.

Ve světě ale existují příklady žen, které ve svých státech zastávají nejvyšší pozice jako například Angela Merkelová v Německu, nebo Theresa Mayová v Británii, jaký je rozdíl mezi nimi a Českem?

Záleží, s kým se budeme srovnávat. Myslím, že například v Británii je vnímání postavení žen jiné. Německo je nám v tomhle mnohem bližší. Pamatuji si například první kandidaturu Angely Merkelové. Tehdy jí v televizní debatě ukazovali fotky herců a ptali se, který se jí líbí, zatímco Gerharda Schrödera se ptali na jeho vztah k Putinovi. I na Západě jde ale stále o výjimky a shodu náhod.

A co k tomu vedlo například u Angely Merkelové?

V Německu je sice více žen v politice než u nás, ale situace ani tam není ideální. Například v CSU Angely Merkelové fungují vnitrostranické kvóty. Samotná kancléřka potom měla podporu bývalého kancléře Helmuta Kohla.

Vnitrostranické kvóty mají i některé české politické strany, přibývá političek hlavně díky tomu, nebo jde o přirozený vývoj?

Přirozeným vývojem by to trvalo 150 až 200 let. Jediné, kde se to mění rychleji, je komunální politika. Ne vždy se ale toto číslo zlepšuje. Například v současné Sněmovně sedí méně žen než v té předchozí. Pokud nebude podpora ve stranách, tak se to nezmění.

A tušíte, proč do prezidentské volby nevstoupila, s výjimkou pokusu Jany Yngland Hruškové, žádná žena?

To je těžké říct. My jsme zkoušely oslovit několik potencionálních kandidátek. Ale nechtělo se jim do toho. Například nechce kandidovat ani Zuzana Roithová, která kandidovala v první prezidentské volbě, kdy bylo několik prezidentských kandidátek.

Pro ženy je to opravdu mnohem těžší. Nemají ve stranách takovou podporu. Chybí nám i vzory, ke kterým bychom to mohly vztahovat. Navíc žen v politice je opravdu tak málo, že máme tendenci je strašně snadno soudit.

Jak podle vás političky soudíme?

Žen je tak málo, že je na ně hodně vidět. Jakmile tedy udělají nějakou chybu, ukáže se na ně a řekne se „no vidíte, my jsme si mysleli, že ženy to budou dělat lépe než muži, a ony jsou přitom stejné“.

A nebylo by tedy na místě nahradit vlastní vzory úspěšnými příklady ze zahraničí?

Něco takového má smysl. Ale myslím si, že největší problém je ve fungování české politické scény, která je konzervativnější než mnohé voličky a voliči. Dobře to ukázaly senátní volby, kde lidé volí jednotlivé kandidáty. V těch si ženy vedly velmi dobře.

Ve stranách ale chybí vůle pustit ženy i do toho, aby se podílely na moci. Problémem je i politická kultura u nás. To že kandidáti v minulé volbě vtipkovali o znásilnění, ukazuje, jaké to pro ženu v politice je.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

Doporučujeme
Analgranny ( 22. listopadu 2017 23:14 )

Nejlepší by bylo vrátit se zpět ke kořenům a zakázat ženám volit uplně, byl by svatej klid ... Beztak jen vymysly pico*iny

bizon_pepa ( 16. listopadu 2017 14:25 )

Dobre je, ze o vytizenosti žen v domácnosti mluví pani, ktera se ani nezivi praci. Navic to, podle fotky, vypada na nejake psychické potize.

žanyn ( 13. listopadu 2017 10:20 )

Bohudík že nebude. Protože do politiky se cpou jen ti.... A jak staří říkali Muž je hlavou rodiny a žena krkem. A hlava se vždy točí tam kam chce krk. Takže dobrá žena tam takto udělá daleko víc......

asijo ( 13. listopadu 2017 09:42 )

A ty se v žumpě koupeš a je to v pohodě,akorát smrdíš.

jana999 ( 13. listopadu 2017 08:30 )

nemáte pravdu vy ani ta aktivistka, je zajímavý, že tam kde je to zadarmo na komunální úrovni je žen dost, ale koryt je málo a chlapy je nepustí nemá šanci skoro nikdo když nemá za sebou nejakého sponzora, vždyt už skoro 30 let chrápou a chlastaj ve snemovne ti samí ksifti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa