Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Univerzita vyhodila učitelku. Mormonka se na Facebooku zastala gayů a leseb

Mormonku vyhodili ze školy.
Dívka (12) v kostele přiznala, že je lesbička! Kněží její proslov utli  (Autor: CNN)
Autor: pet - 
21. července 2017
18:10

Ruthie Robertsonová je výjimečná. Je totiž mormonka, ale zároveň podporuje rovnoprávnost homosexuálů a transsexuálů. Za to ji také od její komunity stihl trest. Zasadili se o její propuštění z postu učitelky. Napsal o tom web televize CNN.

Robertsonová ve svém prohlášení sdělila, že ji její alma mater propustila z postu pomocné profesorky poté, co sdílela na Facebooku status na podporu komunit LGBT.

„Toto je moje oficiální prohlášení. Věřím, že heterosexualita a homosexualita jsou přirozené a ani jedno není hříšné. Nikdy nebudu souznět s frází 'miluj hříšníka, nenáviď hřích', protože onen 'hřích' je prostě součástí dané osobnosti. Homosexualita a transgender nejsou hříchy. Pokud nás Bůh stvořil a toto je součástí nás, pak i to určil Bůh,“ popsala na Facebooku.

Uvědomuji si, že mé názory jsou v rozporu se současnou politikou LDS církve, ale doufám, že v průběhu času přijde církev na to, jakou škodu tato politika páchá,“ dodala Ruthie.

Církev podala ke škole stížnost, pro média ale incident komentovat odmítla. Následně byla mladá mormonka propuštěna. Mluvčí univerzity Brett A. Crandall potvrdil, že Robertsonová již nebude učit v příštím semestru.

Škola nereagovala ani na opakované žádosti o objasnění svého postoje týkajícího se homosexuality, který je zakotvený v jejím čestném řádu nebo v příručce. 

VIDEO: Dívka v kostele přiznala, že je lesbička. Kněží její proslov utli

Čestný řád homosexualitu nezakazuje, avšak vyžaduje, aby všichni členové univerzitní komunity projevili přísný závazek vůči cudnosti. Homosexuální chování je údajně nevhodné.

Odpor kolegů

Průvodce fakultou není veřejně dostupný. V kopii, kterou Robertsonová poskytla televizi CNN, sekce týkající se závazku fakulty a akademické svobody říká, že členové fakulty mohou rozšiřovat studentům rozhledy - ale bez zpochybnění základních principů evangelia.

V řádu se ale nic nepíše o pomocných pracovnících školy ani o sociálních sítích. Robertsonová se tedy domnívá, že jednání školy je trestné. Dále také vypověděla, že nikdy nediskutovala o právech LGBT ve třídách.