Lavičky je možné využívat celoročně a roletový systém umožňuje sednout si vždy na suchou stranu. Druhá strana má totiž topné kabely, které lavičku v případě potřeby vysuší a bude hřát.

„Mají i řadu dalších funkcí, jako jsou výsuvné područky, držáky nápojů, věšáky či zásuvky pro dobíjení telefonů,“ popsal iniciátor projektu Pavel Žlábek ze strojní fakulty.

Na projektu pracovali studenti z fakult ekonomické, elektrotechnické, designu a umění a zdravotnických studií. „Nejprve jsme provedli průzkum mezi spolužáky a zjistili, jaké jsou představy o umístění a funkčnosti laviček. Poté vzniklo pět návrhů, ze kterých univerzita dva vybrala,“ popsal Žlábek.

„V mezioborovém týmu jsme si v praxi vyzkoušeli teoretické znalosti, ale hlavně jsme získali nové zkušenosti díky přístupu studentů z odlišného oboru,“ dodal student Vojtěch Syrovátko.

Ten založil společně s dalšími dvěma studenty start-up GoRest. „Chceme nabízet lavičky široké veřejnosti, firmám i zoologickým zahradám nebo k rozhlednám a do přírody. Snažíme se je dělat na míru. Umíme solární panely i wifi připojení,“ vysvětlil Syrovátko s tím, že ještě do začátku akademického školního roku přibudou univerzitnímu areálu další tři chytré lavičky.

Fotogalerie
4 fotografie