V praxi bude síť užitečná například pro různé městské společnosti. „Dopravní podnik by mohl získávat informace o obsazených parkovacích místech. Teplárna a vodárna pomocí ní může provádět odečty vody či tepla, popeláři vyblokování míst pro své svážecí vozy u velkokapacitních podzemních kontejnerů,“ uvedl ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

V současné době již město jedná o praktickém využití právě s vodárnou. Vše by fungovalo tak, že při odečtech spotřeby vody čidlo samo odešle údaje do vodárny. Odpadne tak nutnost obcházet všechny připojené domácnosti a data od každého odběratele na místě zapisovat.

Síť je již plně funkční, pracuje se na jejím zpřístupnění městským organizacím a studentům. Ti si budou moci v rámci studijních projektů zaregistrovat vlastních senzorové jednotky a zpracovávat získaná data či vytvářet nové aplikace.

„Můžeme takhle podpořit technicky zaměřené studenty a nabídnout jim možnost zapojit se do vývoje,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Cílem Plzně jako chytrého města je uvést do praxe projekty, které usnadní obyvatelům každodenní život. Například na displejích zastávek městské hromadné dopravy by se automaticky měnily jízdní řády, senzory by kontrolovaly dobu parkování na vyhrazených místech nebo odesílaly údaje o výšce hladiny řek.

VIDEO: Smart palma na pláži v Dubaji, připojíte se díky ní k internetu nebo dobijete mobil.

Video
Video se připravuje ...

Smart palma v Dubaji Reuters, Daniela Pilařová

Fotogalerie
3 fotografie