Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak Češi vidí EU rok před volbami? Věci se ubírají špatným směrem, míní většina

Autor: Zuzana Štíchová - 
23. května 2018
06:05

Rok před volbami do Evropského parlamentu se tato instituce ptala unijních občanů, jak jsou s Bruselem spokojeni. Češi jsou tradičně skeptičtí. Věci se ubírají špatným směrem podle 51 procent dotázaných občanů. Členství země v EU není podle téměř poloviny lidí zároveň ani dobrá, ani špatná věc. Jen pro každého třetího je to v zásadě věc dobrá. Obecně jsou přitom Evropané s členstvím své země spokojeni a míní, že z něj mají prospěch. Výsledky jsou dokonce v průměru nejlepší od roku 1983.

V České republice převažuje neutrální pohled na členství v EU, kdy 46 procent občanů nepovažuje členství v EU ani za dobrou, ani za špatnou věc. Zároveň je 62 procent Čechů přesvědčeno, že celkově máme z členství v EU prospěch. Podle 51 procent dotázaných se ale obecně věci ubírají špatným směrem.

Jinak jsou výsledky v součtu všech 28 zemí pozitivní. V průměru 60 procent občanů EU považuje členství své země v unii za dobrou věc. A dokonce více než dvě třetiny respondentů jsou přesvědčeny, že jejich země má z členství v EU prospěch. To je zatím nejlepší výsledek od roku 1983, kdy byl průzkum poprvé zadán.

Zájem o eurovolby má jen každý pátý Čech

Téměř čtvrtina dotazovaných Čechů, ve srovnání s jednou třetinou na celoevropské úrovni, již zná datum příštích voleb do Evropského parlamentu. Zájem o tyto volby má ale pouze 21 procent českých občanů, na rozdíl od téměř jedné poloviny respondentů na celoevropské úrovni. V Evropském parlamentu je přitom schvalována veškerá unijní legislativa, do které mohou poslanci před definitivním rozhodnutím zasahovat, podobně jako na národní úrovni.

Video  „Za posledních 20 let čeští politici nevstali a neřekli, že je EU pro nás důležitá,“ zlobí se Pospíšil  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Nejdůležitějšími tématy před eurovolbami budou obecně terorismus a bezpečnost, jako odpověď to zvolila téměř polovina Evropanů. Dále bude rezonovat nezaměstnanost mládeže, přistěhovalectví a hospodářský růst. Tyto všechny možnosti zaškrtlo více než 40 procent lidí.

Češi považují za nejdůležitější otázku bezpečnosti - v průzkumu uvedli coby stěžejní témata boj s terorismem (55 %), přistěhovalectví (53 %), ochranu vnějších hranic EU (51 %) a bezpečnostní a obrannou politiku EU (39 %).

Rok před eurovolbami: Jak jsou na tom Češi a další Evropané s Unií? (strana 1) Rok před eurovolbami: Jak jsou na tom Češi a další Evropané s Unií? (strana 1) | Evropský parlament

Bohuslav Chalupa ( 23. května 2018 14:51 )

až budou volby, volme do Evropského parlamentu takové reprezentanty České republiky, kteří se nezamilují do svého společenského statutu, kteří nepodlehnou "zpěvu bruselských sirén" a u kterých bud epředpoklad, že se o naše zájmy dokáží "poprat"...

Antonin Blaha ( 23. května 2018 11:26 )

 Unie vubec nic dobreho neprinesla😎

Deneček ( 23. května 2018 07:31 )

EU už dávno neexistuje,změnila se na protievropskou unii,která Evropu postupně likviduje.

anyyt ( 23. května 2018 07:21 )

Jak si někdo může naivně myslet, že z Unie máme nějaký prospěch proboha ??? Víc tam odevzdáme, než dostanem, navíc na totálně nesmyslné projekty, nepotřebné. Rozhledny v údolí, a jiné perličky. To, na co bysme peníze potřebovali, na to nedostanem nic. Profitují z Unie akorát největší vyčůránkové. A díky EU ted máme nejvíc ohroženou bezpečnost státu od sametové revoluce. Z EU přichází jen zvrácené nařízení, jdoucí naprosto proti naší suverenitě a tradičním hodnotám. Pryč z této odporné diktátorské EU. Jen se nám uleví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa