Kmen Huaorani žije v amazonské části východního Ekvádoru mezi řekami Napo a Curaray. Zatímco většina je v kontaktu s civilizací, posílají své děti do školy a živí se turistickým ruchem, existuje i frakce, která veškeré styky s civilizací odmítá.

Jejich život je velmi jednoduchý. Ženy se starají o políčka a muži o lov. Domorodci se živí hlavně opicemi, pekari a tukany, ale jedí i různé rostliny a bylinky, které najdou v pralese.

Hlavními zbraněmi kmene jsou oštěpy a foukačky s jedovatými šipkami. Oštěpy jsou primárně určeny k boji, zatímco foukačky k lovu. Huaorani jsou navíc naprostí mistři v lezení po stromech. Kvůli tomu a taky kvůli poměrně malému genofondu se u nich vyvinuly velmi ploché nohy a mnozí na nich mají navíc šest prstů. Někteří mají takový počet prstů i na rukou.

Huaroni mají ve zvyku mezi sebou vést krvavé kmenové války, mimo jiné i kvůli ženám. Na počátku 21. století došlo k několika potyčkám mezi kmenem a těžaři, při kterých vznikly četné ztráty na obou stranách. Ekvádorský prezident poté prohlásil jižní část národního parku Yasuni, kde tyto kmeny žijí, za „uzavřenou zónu“ Nelegální těžaři, kteří v oblasti operují, jsou pro ně ale i nadále hrozbou.

Fotogalerie
17 fotografií