Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rakouská lékařka Natalia (†47) zemřela na Ukrajině: Její autobus naboural do transportéru

Autor: rc - 
7. července 2022
14:00

Všechno opustila, aby pomohla těžko zkoušené zemi. Natalia Frauscherová (†47) z rakouského Innsbrucku od roku 2014 pomáhala jako lékařka na Ukrajině. Autobus, v němž cestovala s ostatními záchranáři, narazil v noci do vojenského transportéru. Nehoda měla fatální následky. Lékařka utrpěla vážná zranění a navzdory veškerým snahám jejích kolegů zemřela. S hrdinkou se naposledy rozloučili v Kyjevě.

Po anexi Ruska na Ukrajinu v roce 2014 odjela lékařka Natalia Frauscherová na Donbas, aby tam pomohla ukrajinským lidem. Přidala se k jednotce zdravotníků a zachránila mnoho životů. Když Rusko letos v únoru podniklo invazi do země, Natálie neváhala a vrátila se do služby. „Vždycky chtěla pomáhat svým přátelům na Ukrajině. Natalia zachránila život stovkám zraněných,“ řekli o ní kamarádi pro vikendi.net. V Rakousku přitom nechala svou pětadvacetiletou dceru, která už svou mámu nikdy neuvidí.

Sympatická blondýnka, která byla zkušeným chirurgem, na Ukrajině zemřela. Evakuační autobus, v němž jela se svými kolegy z jednotky, narazil uprostřed noci do vojenského transportéru, který stál na silnici. Sedmačtyřicetiletá lékařka utrpěla poranění hlavy. Její kolegové bojovali o její život. Lékařka ale zraněním podlehla. O její smrti informoval na sociální síti Facebook i diplomat Oleksandr Ščerba. „Dnes se v Kyjevě rozloučili s Natalií Frauscherovou z Innsbrucku,“ oznámil s tím, že dobrovolně nasazovala svůj vlastní život pro záchranu své země. „Katedrála svatého Michala byla plná,“ napsal a dodal, že smuteční hosté nedokázali zadržet slzy. Její kolegové a známí se s ní rozloučili při obřadu s otevřenou rakví.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Útok na obchoďák v Kremenčuku: Video z bezpečnostní kamery ukázalo dopad střely  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa