Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zhorší se potravinová krize, varuje NASA. Snímky z vesmíru ukázaly množství okupovaných polí

Autor: ČTK, for - 
7. července 2022
21:56

Ruské invazní síly okupují zhruba 22 procent ukrajinské zemědělské půdy a válka ohrožuje letošní letní úrodu. Uvedl to dnes americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), jenž se opírá o analýzy satelitních snímků. Úřad současně varoval před zhoršením celosvětové potravinové krize, píše agentura AFP.

„Světová obilnice je ve válce,“ prohlásila Inbal Beckerová-Reshefová z programu NASA, jenž se věnuje studiu globální produkce potravin na základě satelitních snímků. „Nacházíme se v rané fázi potravinové krize, která pravděpodobně nějakým způsobem zasáhne každou zemi a každého člověka na světě,“ dodala.

Podle dat ze satelitních snímků okupují ruské síly půdu na východě a jihu Ukrajiny, na níž se pěstuje zhruba 28 procent ukrajinských ozimých plodin (vysévaných na podzim a sklizených v létě) - především pšenice, řepky, ječmene a žita. A také 18 procent jařin (vysévaných na jaře a sklízených v létě) - zejména kukuřice a slunečnice, tvrdí NASA.

Ukrajina je významným dodavatelem obilí a jedlých olejů na světový trh. Podle amerických údajů dodávala před ruskou vojenskou agresí na světový trh 46 procent slunečnicového oleje, devět procent pšenice 17 procent ječmene a 12 procent kukuřice.

Narušení sklizně a výsadby kvůli bojům - ať už kvůli útěku zemědělců, nedostatku pracovních sil nebo polím zasažených ostřelováním - může mít podle NASA velký dopad na celosvětové zásobování potravinami. Ukrajina je také pod ruskou námořní blokádou a nemůže vyvážet své plodiny námořní cestou, připomíná úřad. Ruská invaze v některých oblastech rovněž zničila skladovací a dopravní infrastrukturu.

14:48
Dnes

„Uděláme vše pro to, abychom měli olympijské příměří, budeme na tom pracovat,“ prohlásil Emmanuel Macron, prezident Francie, jež v létě pořádá olympijské hry. V rozhovoru pro stanici BFM hovořil o současné válce mezi Ruskem a Ukrajinou, mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy nebo o konfliktu v Súdánu. Zapojit chce do snahy také čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, jenž má Paříž navštívit v květnu.

Mluvčí Kremlu Peskov reagoval, že Kyjev „zpravidla využívá takových nápadů a iniciativ pro pokusy se přeskupovat, přezbrojovat a podobně“. Konkrétní případ, kdy se tak Ukrajina měla chovat, nezmínil. „To samozřejmě značně komplikuje proces zvažování takových iniciativ,“ dodal s tím, že zatím nikdo oficiální návrh na příměří během olympiády nepředložil. Olympijské příměří zcela nevyloučil.

14:44
Dnes

Německý kancléř Olaf Scholz na dnešní schůzce s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem označil ruskou agresi vůči Ukrajině za hrozbu pro celosvětovou bezpečnost. Prezidenta vyzval, aby se pokusil přimět Moskvu k ukončení konfliktu. Válka má podle něj dopady na „klíčové zájmy“ Německa a narušila celosvětové dodávky energií a potravin. Ruské akce rovněž „porušují Chartu OSN a zásady nedotknutelnosti hranic“, zdůraznil Scholz.

„Čína podporuje veškeré úsilí směřující k mírovému řešení krize a podporuje také svolání mezinárodní mírové konference, v příhodnou dobu, se souhlasem Ruska a Ukrajiny, za účasti všech zainteresovaných stran,“ komentoval dnes prezident Si. „Čína je připravena na tom spolupracovat s příslušnými stranami, včetně Německa."

13:24
Dnes

„Je to čirá politika. Nikoho nezajímá, kolik lidí každý den na Ukrajině umírá. Zajímá je jenom jejich popularita... Zapomínají, že mrtvé lidi popularita nezajímá,“ komentoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pře mezi americkými Republikány a Demokraty o pomoci Ukrajině a Izraeli.

„Ukrajina nebude mít šanci vyhrát válku bez pomoci Spojených států. Poměr dělostřelectva na frontě je dnes 1:10 a poměr letectva je 1:30," dodal v rozhovoru pro americkou veřejnoprávní televizi PBS.

Zobrazit celý online

Video  Útok na obchoďák v Kremenčuku: Video z bezpečnostní kamery ukázalo dopad střely  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa