Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Elena (†68) z Mariupolu hledala pomoc: Šlápla na minu a manželovi zemřela v náručí

Autor: rc - 
7. července 2022
11:44

Tragický osud svých rodičů popsala na sociální síti Facebook Oksana Glusčenková. Její máma Elena (†68) s manželem hledala humanitární pomoc. Zničehonic ale Elena šlápla na minu a o pár minut později zemřela. Tatínek ostatky své milované ženy odvezl domů na kolečku.

Elena Vasiljevnová bydlela se svým manželem v přístavním městě Mariupol. Třicet let pracovala jako učitelka a s manželem vychovala tři děti. Poslední dny svého života doslova bojovala o přežití. Přístavní město Mariupol se dostalo pod palbu ruských vojsk a dny, kdy probíhaly těžké boje, trávila Elena s manželem zavřená ve sklepě. Podle slov její dcery Oksany, která se o tragický rodinný příběh podělila na Facebooku, seděla ve sklepě s Biblí v rukou a modlila se. 30. března na jejich dvorek dopadla fosforová bomba. Den po explozi se rozhodli vyhledat humanitární pomoc.

„Máma a táta šli podél pobřeží pro humanitární pomoc a snažili se najít místo, kde by nás mohli kontaktovat,“ napsala Oksana s tím, že táta šel za její maminkou, když došlo k tragédii. „Máma šlápla na minu. Tátu výbuch odmrštil dozadu,“ dodala, že k explozi došlo v 10 hodin ráno. Její otec se dlouho nemohl zvednout. Bolelo ho na hrudi a měl raněné pravé oko. Nakonec ale vstal a rozběhl se k Eleně. „Nohy jí úplně chyběly. Byly odtržené,“ popsala strašlivé chvíle. Maminka prý ještě chvíli komunikovala, ale o osm minut později zemřela svému manželovi v náručí.

„Táta ji políbil a mluvil s ní posledních osm minut jejího života. Neměl sílu ji zvednout a odnést domů. Byl vyčerpaný neustálým bombardováním, sezením ve sklepě a nedostatkem normální stravy,“ napsala Oksana, že se vrátil domů, kde vzal kolečko, aby ostatky své manželky odvezl domů. Dvě noci nemohl manželku pohřbít. Nakonec její tělo prý zabalil a naložil na kolečko. Pak se vydal k prvnímu tanku a vojáky požádal o svolení, aby mohl svou ženu pohřbít. „Armáda dala svolení. Nechali ho projít,“ píše žena. Na hřbitově byly hroby poničené od výbuchů. Nakonec ale manželku pohřbil vedle jejího otce.

V Mariupolu zůstal sám. „Nyní každý den chodí na hrob své ženy a nosí čerstvé květiny ze zahrady. Doma mluví s jejím portrétem. V noci nespí. Tenhle příběh nám neustále vypráví po telefonu. Onehdy, když jsme spolu mluvili, propukl v pláč. Bylo to poprvé, co jsem slyšela tátu plakat,“ uvedla Oksana. Její otec ale nechce odejít. „Má tři psy a čtyři kočky, které miluje. Kteří celou dobu během bombardování scházeli po schodech do sklepa a seděli tam s nimi,“ napsala a dodala, že její otec je bez vody, plynu a elektřiny. Její tatínek prý miluje čtení a čte jen díky hodným lidem, kteří mu přinesli svíčky.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa