Hrůzné zážitky a dlouhou cestu má za sebou ukrajinská rodina, která před válkou prchla do čtyřtisícové obce Chýně nedaleko Prahy. Celou cestu urazili v rozstříleném autě, právě proto obyvatelé v pondělí na podezřelý vůz upozornili místní strážníky. „Dostal jsem oznámení o tom, že obcí projelo rozstřílené auto, které nejspíš ujelo od nehody nebo od nějaké trestné činnosti,“ popsal Blesku strážník Lukáš Hanák.

Ten se hned pustil do pátrání, projížděl obcí a snažil se vůz najít. Během asi pěti minut byl úspěšný. „Našel jsem auto zaparkované na veřejně přístupném prostranství. Hned vzápětí za mnou přišel majitel vozu a začal mi vyprávět svůj příběh,“ uvedl. 

Ukrajinec přijel do Prahy z Doněcké oblasti na východě země, kde zuří válka, tomu podle Hanáka odpovídala registrační značka auta. Hanák viděl, že vůz má zadní část úplně rozstřílenou, chyběla i okna. Muž mu vysvětlil, že auto mu rozstříleli vojáci, když stálo zaparkované v ulici nedaleko jeho bydliště na Ukrajině, kulky schytala i všechna další vozidla, která tam právě stála.

„Jeho jediné bylo schopné jízdy. Ukazoval mi kufr, je vidět, že kulky procházely skrz. Kdyby v autě v tu dobu seděli, nepřežili by,“ řekl Hanák. Muž pak prý okna ,spravil' termofólií, zapáskoval, naložil rodinu a ujeli pryč. Urazili neskutečných 4500 kilometrů, než se dostali až do Chýně, kde mají známé - přes Ukrajinu se totiž nedalo projet přímo, a tak jeli přes okolní státy. Řidiče nijak netrestali, hlídka ho totiž přímo nezastavila a je navíc ve složité situaci.

Rodina má v Chýni zajištěné ubytování i stravu, strážník jim také nabídl pomoc. „Ptal jsem se jich, zda ubytování mají na déle, aby neskončili na ulici, abychom jim pomohli a vymysleli řešení například s neziskovkami, protože obecní byty nemáme,“ dodal. Minimálně do doby, než se situace uklidní, teď rodina nejspíš ve vesnici zůstane.

Video
Video se připravuje ...

Exvelvyslanec Kolář: Putinovi bude stačit, že Ukrajinu zmrzačí! Válka už začala, míní diplomat Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
26 fotografií