Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Exšéf britských speciálních sil: Na válku v Evropě se musíme připravit, Putinovi nesmíme dát šanci

Autor: mav - 
22. června 2022
05:00

„Jak říkali vojenští velitelé tisíc let: Chcete-li mír, připravujte se na válku,“ konstatoval generál Sir Adrian Bradshaw, dřívější ředitel britských speciálních jednotek SAS a zástupce velitele vojsk NATO.

Minulý týden se nový velitel britské armády, generál Sir Patrick Sanders, obrátil na své podřízené s nečekaně drsnými slovy: „Jsme generace, která zase jednou musí připravit armádu na boj v Evropě. Svět se od 24. února proměnil a je tu palčivá nutnost připravit armádu, aby byla schopná bojovat po boku našich spojenců a v bitvě porazit Rusko.“

Generál: Putin ukázal, že je připraven jít do rizika otevřené války

Souhlasí s ním i další z předních britských generálů. „Pan Putin nám ukázal, že je připraven jít do rizika otevřené války v Evropě. Na Ukrajině to dělá s děsivými, děsivými důsledky,“ prohlásil Bradshaw v rádiu BBC. „Musíme rozhodně zajistit, aby k tomu neviděl cestu, příležitost spustit něco proti NATO a ke své výhodě.“

Adrian Bradshaw (63) sbíral zkušenosti v Bosně, roku 2003 velel 7. obrněné brigádě při invazi do Iráku. Pak se stal ředitelem speciálních sil, které sdružují armádní elitu SAS a výběr z Commandos námořní pěchoty.

Později byl zástupcem vrchního velitele spojeneckých sil v Evropě, tedy vojenského šéfa NATO. Roku 2018 odešel-neodešel do důchodu – chopil se řízení armádního domova důchodců Royal Hospital Chelsea.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online
V březnu rovněž varoval před rizikem světové války – varováním ovšem vysvětloval, proč Západ nemůže nad Ukrajinou vynucovat bezletovou zónu. „Mohlo by to vést ke třetí světové válce,“ řekl v témže pořadu rádia BBC. „Stojíme proti sofistikovanému nepříteli s velmi schopnou protileteckou obranou. Stal by se z toho boj sil NATO a sil Ruska – na zemi, dost možná na moři, ve vzduchu, ve vesmíru, na informačním i kybernetickém bojišti. To znamená válka, 30 zemí proti Rusku. Z každého pohledu to znamená třetí světovou válku. To si nemůžeme dovolit.“

O nutnosti zbrojení hovořil opakovaně i ruský prezident Vladimir Putin: „Budeme pokračovat v rozvíjení a posilování našich ozbrojených sil, s přihlédnutím k možným vojenským hrozbám a rizikům," pronesl v úterním projevu vysílaném naživo televizí. „Není pochyb, že budeme ještě silnější." 

Video  Lidé nechápou, co se na nás řítí, vzkazuje Topolánek. A současné vládě by dal chvalitebnou  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa