Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kyjev se pomalu vrací k normálu, Rusové dobytí vzdali: „Nenechte se mýlit, pořád jsme ve válce“

Autor: The Guardian, mav - 
21. června 2022
05:00

V březnu se od Kyjeva stáhli ruští nájezdníci, od dubna na metropoli přestaly dopadat jejich rakety. Život se tu z velké míry vrátil k normálu: Restaurace se plní, Kyjevané chodí i za uměním, jen mejdany se musí konat dřív kvůli zákazu vycházení po 11. hodině. Ale jsou i jiné připomínky, že je země pořád ve válce, píše deník The Guardian.

Na malém trhu v pěkném vnitrobloku člověk může zapomenout, že to není tak dlouho, co se místní každou chvílí schovávali do krytů a pár kilometrů na sever umírali vojáci i civilisté v jedněch z nejkrvavějších bojů této války, respektive pak za kruté okupace. DJ vyhrává techno, ve městě velmi oblíbené; stánkaři prodávají vintage oblečení…

„Všechny výdělky věnujeme ozbrojeným silám, jsme tu pro ně,“ narušuje však dojem normality Jana Kovalová ze stánku. Vedle stylových oděvů prodává i rukodělné náramky zesměšňující Vladimira Putina a protiválečné suvenýry. „Snažíme se pokračovat v našich životech, ale ta bolest tu je pořád,“ řekla reportérovi Guardianu.

Protitankové zábrany (rozsocháče neboli „české ježky“) už neblokují ulice. Po kyjevských parcích se procházejí rodiny. S rostoucími teplotami se začaly plnit zahrádky podniků.

Rakety na metropoli nedopadaly od konce dubna, s výjimkou neděle 5. června. To východními rajóny Darnycja a Dnipro zaznělo několik explozí. Rusko tvrdilo, že mířilo na tanky T-72 schované v dílnách, Ukrajinské dráhy kontrovaly, že tam byly jen vagony na obilí, psal tehdy The Guardian. Raněn byl jeden člověk.

Poslední dobou tak už Kyjevané ignorují sirény, které před možnými nálety varují denně. Zákaz vycházení po 11. hodině večer se však respektovat musí. Před klubem tak byla vidět fronta už o nedělní odpoledne, taneční party se konají přes den.

Rande i narozeniny

„Nenechte se tím vším zmýlit, pořád jsme samozřejmě ve válce,“ zdůrazňuje Anna Levčuková, šéfka pizzerie Kometa. „Všichni pořád o válce mluví, každého se nějak dotýká.“

Její pizzerie zavřela, když vypukla válka, stejně jako většina ostatních restaurací. A podobně jako v řadě dalších, i tady brzy poté začali vařit dobročinně: „Sotva válka začala, týmy Komety a Zygzagu poskytovaly jídlo a pití ozbrojeným silám, domobraně, nemocnicím a potřebným seniorům,“ psala pizzerie na Facebooku. Po třech týdnech částečně obnovili i provoz pro zákazníky, a sice výdej z okénka sousedního podniku.

To už je minulost. „Podnik se zase plní, i když zatím ne tolik, jako bývalo obvyklé,“ dodává Levčuková. „Lidé zase chodí na rande, slaví narozeniny.“

U vchodu je vítá štos pohlednic se sloganem „Rusové, jděte do…“, prakticky v každém podniku ve městě visí ukrajinské vlajky či vlastenecké plakáty. A v Kometě přestali mluvit rusky, zákazníky oslovují ukrajinsky.

Přes ulici se nachází malá galerie. „Kyjev byl městem duchů, ale galerie se konečně zase plní,“ pochvaluje si šéf Valerij Ševčenko. „Jsme prostě unavení z toho pořád se bát. Ale na válku samozřejmě nikdo nezapomíná,“ vysvětluje pro Guardian. Hned vedle obnovilo provoz i studio Bragina, které poskytuje kurzy herectví pro děti.

Velodrom z roku 1913, jedno z nejstarších sportovišť hlavního města, se po měsících opět otevřel. Sešlo se pár cyklonadšenců na bike polo – obdobu koňského póla na kolech. Jenže hodně mladých mužů je teď na frontě, nesešlo se dost sportovců na plnohodnotný zápas. Tak aspoň trénovali. „Je fajn přijít sem a zapomenout na válku, dělat, co máte nejraději. Po tréninku se cítím tak šťastný, mysl totálně vyčištěná. Jenže pak nastoupí sirény a bum, jste zpátky v realitě,“ svěřuje se Artur Kulak.

Vedra v posledních týdnech ovládla i Ukrajinu. Zatímco v Kyjevě mohli lidé využít písečných pláží na březích řeky Dněpr, severně od metropole úřady před koupáním či rybařením důrazně varují. Řeky a jezera napřed musejí vyčistit pyrotechnici od min a nevybuchlé munice. A nesmí se ani na lodičky – aby se za relaxující vodáky nemohli vydávat ruští záškodníci a špioni.

Video  Děsivá zkáza po útoku Rusů: Naprosto zničili obchoďák v Kyjevě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa