Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zákaz koupání. Z ukrajinských řek se napřed musí vylovit výbušniny

Autor: mav - 
20. června 2022
05:00

I na Ukrajině zavládlo letní počasí, kvůli válce je však obtížné si ho naplno vychutnat. I daleko od fronty je nadále nebezpečné chodit k vodě. Místo bronzu a ryb se teď v ukrajinských řekách a jezírcích loví miny a nevybuchlá munice.

Po neúspěchu ruského vpádu ke Kyjevu mají zase Ukrajinci většinu svého území pod kontrolou, po bojích však zbývají mnohá rizika. Nastražené miny i nevybuchlá munice mohou číhat snad kdekoli. Napřed se odminovací úsilí soustředilo na pole, aby se mohli do práce pustit zemědělci. Teď jsou na řadě vodní toky a plochy.

„Nadchází teplé letní období. Samozřejmě sem lidé budou chodit plavat a rybařit,“ popsal pro reportéry Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda Serhij Reva ze Státní služby pro nouzové situace. Novinářům jeho tým v jezeře na řece Horenka u stejnojmenné obce, na severozápadním okraji kyjevské aglomerace, předvedli, jak čištění vodní plochy od výbušnin vypadá v praxi.

„Napřed zkontrolujeme, co je ve vodě. Používáme dron, který detekuje výbušniny a zkoumá dno,“ komentoval Reva. Dálkově ovládaná ponorka má poskytnout potápěčům dost informací, aby mohli v rámci možností bezpečně vstoupit do vody a munici vytahat.

„Výbušniny pak naložíme na náklaďák a odvezeme na bezpečné místo. Zakopeme je, abychom snížili rozptyl šrapnelů, a odpálíme,“ pokračuje Reva. Jinak by šrapnel letěl až kilometr daleko.

„Zvenku se může jevit, že proces hledání min pod vodou je tak trochu zenová meditace,“ řekl Washington Postu potápěč Denys Borbit, který vskutku při práci vypadá hodně vyklidněně. „Ale v tomto konkrétním jezeře můžu říci, že to tak není. Děsná, nulová viditelnost, nepříjemný zápach a dno plné dělostřeleckých granátů. Tady pracujeme skoro poslepu,“ popsal situaci v Hostomelu, kde se urputně bojovalo od prvního dne invaze.

Ani plavit na svých loďkách se teď Ukrajinci za stanného práva nesmějí. Jak kvůli riziku výbuchu, tak aby se po řekách nemohli pohybovat ruští záškodníci, připravovat sabotáže či mapovat situaci pro opětovnou invazi.

Koncem května jen v Kyjevské oblasti napočítali 36 tisíc výbušných předmětů – hlavně min a nevybuchlé munice. Odminovat celou zemi může po válce zabrat pět až deset let, odhadují úřady.

Video  Psí hrdina z Ukrajiny: Patron zachraňuje životy a odhaluje výbušniny!  - Twitter.com/Stratcom Centre UA
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa