Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adoptovali postiženého chlapečka z Ukrajiny s mozkovou obrnou. Z okupované země je nechtěli pustit

Autor: ula - 
17. března 2022
08:48

Pár z amerického Texasu Theron a Kelci se rozhodli adoptovat čtyřletého Ruslana ze sirotčince v Doněcku na Ukrajině, v oblasti, kterou kontrolují proruští separatisté. Poklidná adopce se ale změnila v závod s časem, aby rodina stihla vůbec zem opustit, než Rusové zahájí invazi. Celníci je ovšem odmítali pustit. Vše navíc komplikoval Ruslanův stav. Chlapec totiž trpí mozkovou obrnou, dostal horečku a jeho stav se začal zhoršovat. Příběh přinesl portál Washington Post.

Pár ze San Antonia, Theron a Kelci,  přiletěli na Ukrajinu na začátku února. Jenže už v té době varovaly Spojené státy své občany, aby na Ukrajinu nejezdili, případně ji urychleně opustili. Pro novopečené rodiče začal tak těžký závod s časem i kvůli tomu, že malý Ruslan trpí vážnou nemocí. Pár si vyzvedl syna v Doněcku, v oblasti, kterou si Rusové nárokují a ovládají ji proruští separatisté.

11. února ale USA oznámily, že uzavírají ambasádu v Kyjevě. Theron a Kelci tedy vyrazili na cestu, aby zajistili vízum pro Ruslana, než zaměstnanci úřad opustí. Podařilo se jim to na poslední chvíli. Řidič, který pár vezl, musel přemluvit zaměstnance, aby rodinu ještě pustili dovnitř, protože už zavírali. Vízum tedy získali a doufali, že nyní se dostanou v pořádku ze země. Jenže to byl jen začátek pokusů opustit Ukrajinu, ještě než do ní vtrhnou ruská vojska.

„Musíte zůstat dalších 30 dní“

12. února byli připraveni nasednout v šest ráno do letadla a vrátit se do USA. Když ale přijeli i s dítětem na letiště, celníci je nenechali projít. Místo toho je vzali do kanceláře a sdělili jim, že Ruslan nemůže opustit Ukrajinu a musí počkat dalších 30 dní, aby se splnily podmínky adopce.

To už bylo za hranicemi země shromážděno 130 tisíc ruských vojáků. Jen pár hodin předtím, než rodiče dorazili na letiště, vydal poradce Bíleho domu pro národní bezpečnost Jacke Sullivan prohlášení, aby Američané neprodleně opustili Ukrajinu.

Rodina ale nečelila pouze hrozbě války. Ruslan trpí dětskou mozkovou obrnou a nebyl na tom dobře. Dostal horečku a zápal plic.

„Začali jsme se skutečně obávat, že nám dojdou pro malého léky. Drželi nás na letišti pět hodin a pořád opakovali, že budeme muset zůstat další měsíc,“ řekl portálu Washington Post Theron s tím, že toto nařízení kvůli Ruslanově zdravotnímu stavu není třeba dodržet. Pár na to měl i potvrzení. Ale o tom nechtěli celníci ani slyšet. Po sedmi hodinách na letišti se rodina musela vrátit do pronajatého bytu v Kyjevě.

V té době už viděli, že krize začíná sílit. Obyvatelům města bylo doporučeno, aby se zásobili vodou, připravili se na výpadky elektřiny.

Zázraky se dějí

Pár se tedy setkal s právníkem, ten jim řekl, že jim může pomoci, ale jejich šance na úspěch jsou zhruba poloviční.

Jenže pak se stal zázrak. 14. února právník získal povolení pro malého Ruslana k opuštění země. Mezitím už ale byl problém sehnat nějaký volný let. Nakonec rodina odletěla do Istanbulu a odtud do USA, kde chlapce odvezli okamžitě do nemocnice.

24. února vtrhly ruské jednotky na Ukrajinu. Ruslan je stále na jednotce intenzivní péče, ale podle rodičů se mu daří mnohem lépe a brzy se přidá k dalším potomkům Therona a Kelci - k jedenáctileté dceři a třiletému synovi.

Jenže pár nepřestává myslet na 80 dětí v sirotčinci, ze kterého Ruslana adoptovali. Kramatorsk, město na východní Ukrajině, kde se sirotčinec nachází, bylo podle posledních zpráv odstřelováno ruskými bombami.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa