Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kyjev se okupantům nevzdá, vzkazuje Kličko. Během bojů se ve městě narodilo už 400 dětí

Aktualizováno -
4. března 2022
17:36
Autor: ČTK, swp - 
4. března 2022
16:42

V ukrajinském hlavním městě Kyjevě se od začátku ruské invaze narodilo téměř 400 dětí. Podle agentury Interfax-Ukrajina to dnes řekl starosta metropole Vitalij Kličko. Kyjev se podle něj okupantům nevzdá.

„Nemocnice ve městě poskytují všechno potřebné. Fungují. Lékaři jsou ve službě. Porodnice fungují také a za posledních osm dní se narodilo 390 dětí - 199 chlapců a 191 děvčat,“ řekl Kličko v dnešní videozprávě.

Řekl také, že v kyjevské zoo se narodil lemur. „Dostal jméno Bayraktar,“ dodal s odkazem na název bezpilotního letounu, který vyrábí Turecko a který ukrajinská armáda používá proti invazním silám.

Třímilionovému městu hrozí obklíčení ruskými vojsky. „Noc v hlavním městě byla klidná. Několikrát zafungovala protivzdušná obrana,“ řekl padesátiletý Kličko.

„Přátelé, Kyjev je opevněn, aby se mohl bránit v případě nepřátelského útoku. Dnes jsem prošel několika kontrolními body vybudovanými k obraně města. Bojovníci ozbrojených sil, policie i další mocenské struktury jsou připraveny chránit srdce metropole,“ citovalo pak Klička ukrajinské ministerstvo obrany.

Zatímco město je ve válečném stavu, auta jezdí a obchody s potravinami i většina státních lékáren jsou otevřené. Kličko přitom apeloval i na majitele soukromých lékáren, aby otevřeli také. Obyvatelé Kyjeva podle něj musejí čekat před státními lékárnami dlouhé hodiny.

Kličko zároveň vyzval, aby se lidé zbytečně nezdržovali venku. „Neignorujte letecký poplach. Okamžitě se vydejte do krytů!“ zdůraznil bývalý boxerský šampion Kličko. Dodal, že město se dál připravuje na obranu. „V ulicích je více kontrolních stanovišť, betonových zátarasů a protitankových zábran,“ řekl.

Válka Rusko vs. Ukrajina
13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

Video  Kyjev pod palbou: Město počítá škody po nočních explozích  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa