Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Máša z Pussy Riot: Zakazovat na Západě Čajkovského je nesmysl, invaze diktátora Putina se neúčastnil

Autor: ČTK - 
21. června 2022
10:21

Rozhodnutí mnoha západních kulturních institucí zakázat po invazi Moskvy na Ukrajinu produkci všech ruských umělců je hloupost, smysl by naopak mělo úplné zastavení dovozu ruských surovin. Britským médiím to řekla ruská opoziční aktivistka Marija Aljochinová z punkové a feministické skupiny Pussy Riot. Podle ní by Rusko válku na Ukrajině nezačalo, kdyby Západ už v roce 2014 po anexi Krymu Moskvu citelněji potrestal.

Aljochinová reagovala na plošné zákazy pro ruské umělce, které v posledních měsících uplatnila řada divadel, koncertních síní, ale i univerzit, napsal deník The Guardian. Například filharmonie v Cardiffu vyřadila z repertoáru díla Petra Iljiče Čajkovského, londýnská Královská opera zrušila pozvání pro balet moskevského Velkého divadla a streamovací platforma Netflix pozastavila práce na adaptaci románu Anna Kareninová.

„Myslím, že je to prostě hloupé. Čajkovskij se invaze na Ukrajinu neúčastnil. Nemá smysl zakazovat Čajkovského, smysl by mělo zakázat všechen ruský plyn a ropu,“ řekla Aljochinová, která bude na podzim se svou kapelou Riot Days hrát v Gulbenkianově centru umění v Canterbury.

„Deset let jsme Západu říkali, jak nebezpečné je mít diktaturu v největší zemi, která má jaderné zbraně, armádu a imperiální ambice, ale obchodní zájmy byly silnější,“ dodala.

Video  »Ku*da sem, ku*da tam!« Co řekla Máša z Pussy Riot na Zemanův výrok?  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aljochinová, která z Ruska odjela a žije v exilu, také zdůraznila, že umělci a aktivisté v Rusku teď zažívají „temné časy“ a že jejich perzekuce dosáhla dosud nevídaných rozměrů.

5:18
Dnes
!

Dobré ráno, vážení čtenáři. 

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu dolarů). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Americkému Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Součástí balíku jsou čtyři zákony, jež se týkají pomoci Ukrajině, Izraeli, americkým spojencům v Asii a také nové regulace sociální sítě Tiktok. Podle agentury Reuters balík uvolní pomoc Ukrajině v celkové hodnotě 61 miliard dolarů. Část pomoci, zhruba devět až deset miliard dolarů, dostane Ukrajina v podobě půjček. Zhruba 23 miliard dolarů je pak vyčleněno na nákup zbraní a munice do zásob americké armády, ze kterých Washington posílá pomoc Ukrajině.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa