Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nejde jen dívat se a nic nedělat.“ Američanka „nudu“ doma, vyměnila za válečnou Ukrajinu

Autor: tsv - 
22. června 2022
12:28

Mladá americká paramedička opustila svůj domov a svou „nudnou práci“, aby mohla pomáhat zahraničním bojovníkům na válkou zmítané Ukrajině. Na okraji Charkovské oblasti zachraňuje západní dobrovolníky a čelí útokům ruských okupantů. „Nemůžete jen sedět a sledovat to. Je to, jako byste koukali, jak někdo bezdůvodně kope psa do hlavy.“ Mladá žena známá pod přezdívkou „Baby Dog“ se hned po propuknutí invaze připojila k Mezinárodní legii územní obrany Ukrajiny.

„Doma jsem toho moc nedělala. Měla jsem dvě práce, celkem nuda,“ popisovala Baby Dog (21) svůj život v americkém Utahu, kde pracovala jako zdravotnice. Jakmile začala situace na Ukrajině eskalovat, žena si koupila jednosměrnou letenku a odjela pomáhat spřáteleným dobrovolníkům. „Je to lidské,“ řekla pro server CNN. „Nemůžete jen sedět a sledovat. Je to, jako byste sledovali někoho, kdo bezdůvodně kope psa, kope ho do hlavy, pes kňučí a vy to nijak nezastavíte.“

Hned po příjezdu se upsala mezinárodní legii, která na konci února zahájila program pro nábor zahraničních bojovníků. Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby přijelo zemi pomáhat přes 20 tisíc lidí z 52 států. Baby Dog se už několik měsíců stará o jednotku složenou převážně z amerických, německých a nizozemských dobrovolníků.

Pumy padají po dvou

Do přímého konfliktu s Rusy se poprvé dostala před několika týdny. „Měla jsem svůj batoh se zdravotnickými potřebami, všichni měli svou výbavu. Pršelo, bylo to bídné. Lezli jsme nahoru do 45stupňového kopce a pak z čista jasna přiletěla obrovská kazetová puma,“ vzpomínala Baby Dog. První rána ji odmrštila mezi stromy. Na cestě viděla několik ležících vojáků, vstala a vydala se jim na pomoc, když dopadla další střela.

„Přiběhla jsem tam a přiletěl další příval,“ vzpomínala. „Většinou tu jdou po dvou.“ Kazetová puma těžce zasáhla jednoho z jejích nizozemských kolegů, muže se jí zachránit nepodařilo. „Podařilo se nám ho odtáhnout mezi stromy, zatímco ta puma vybuchovala. Než jsme se k němu ale dostali, zemřel.“

Neopěvovaní hrdinové

Nizozemec byl jedním z mnoha zahraničních dobrovolníků, kteří padli ve válce s Rusy. Soustrast s jejich rodinami vyjádřil v polovině června mluvčí Mezinárodní legie územní obrany Damien Magrou. „Přejeme si zapamatovat si a uctít naše padlé bratry, kteří přicestovali na Ukrajinu, aby se přidali k těm nejodvážnějším z odvážných a bojovali bok po boku s obránci Ukrajiny,“ uvedl Magrou, západní dobrovolníky nazval „neopěvovanými hrdiny, kteří sem přijeli hájit hodnoty, ve které věřili, a postavit se proti tyranii“.

Baby Dog si zatím neumí představit budoucí návrat k normálu. „Předtím jsem neviděla, co člověk dokáže udělat jinému bez jakéhokoli důvodu,“ konstatovala. „Otřáslo to se mnou.“ Podle jejích slov bude mladé vojačce trvat dlouho, než si po válce znovu zvykne na svůj starý život ve Spojených státech. „Budu si muset při usínání pouštět zvuky děl,“ vtipkovala. „Rozhodně to bude velmi jiné.“

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa