Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rakušan: Běženci nepřišli vyjídat náš systém! A požádáme o prodloužení nouzového stavu

Aktualizováno -
20. března 2022
13:26
Autor: simao, ČTK - 
20. března 2022
11:43

O uprchlické krizi a přílivu běženců z války na Ukrajině mluvil v neděli na CNN Prima News v Partii vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Podle něj platí číslo kolem 270 tisíc Ukrajinců v ČR. Jsou tu však i lidé, kteří v ČR žili a dočasnou ochranu dostanou i proto, že zpět už nyní nepůjdou, poznamenal Rakušan. Vláda požádá podle Rakušana Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu ke zvládání přílivu uprchlíků, Podle něj se Česko připravuje i na černé scénáře. Zároveň upozornil, že z Ukrajiny prchají nadále především ženy s dětmi - a jsou mezi nimi i učitelky, zdravotnice i vědkyně. Nepřichází vyjídat náš sociální systém, podotkl šéf STAN.

„Přes 200 tisíc lidí je v současné době už registrováno. My víme, kdo to je, víme, jak se ten člověk jmenuje, samozřejmě ho můžeme sledovat, můžeme mu tím pádem lépe pomoci, ale také vzkázat občanům ČR: nepouštíme sem lidi, o kterých nic nevíme,“ uvedl v Partii Rakušan.

Kolik uprchlíků do ČR zamíří? Rakušan číslo odmítl odhadovat. „Já nevím, jaké bude,“ uvedl s tím, že nikdo ještě před měsícem netušil, že 3,2 milionu lidí se pustí do pohybu.

„My bychom byli rádi, kdyby se to číslo stabilizovalo třeba na 5 milionech lidí, kteří uprchnou a potom s klidným svědomím řekneme, že to Evropa zvládne, že to zvládneme my jako ČR a že to dokonce může být i potenciální rozvojová příležitost pro naši zemi. A pomáhat je normální,“ pokračoval.

Černý scénář je, že se do pohybu pustí 10 milionů lidí, upozornil Rakušan. „Ano, k tomu skutečně můžeme dojít,“ podotkl.

„To číslo je ohromné, je to bezprecedentní (…) Česko skutečně balancuje na hraně svých kapacit, to v současné době tak je. Především na hraně kapacit, kdy lidem, kteří k nám přicházejí, jsme schopni poskytnout nějaký životní komfort. Žití v tělocvičnách ve spacácích, případně nějakých kempech, to není dobré pro nás, pro českou společnost a není to dobré samozřejmě ani pro ty lidi, co sem přicházejí,“ poznamenal Rakušan.

Požádají o delší nouzový stav

O maximální částce, kterou bude stát dávat domácnostem při ubytování uprchlíků, vláda ještě bude jednat, řekl Rakušan. Návrh zatím je 9000 Kč měsíčně.

Kvůli běžencům však budo utřeba i další kroky. „Přijdeme žádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu,“ řekl Rakušan.

Pro prodloužení nouzového stavu je potřeba souhlas Sněmovny. Podle Rakušana vláda ke krizovému řízení a rychlému přijímání opatření na pomoc příchozím tento právní rámec potřebuje. Zmínil, že je tak například možné uprchlíky rozdělovat mezi kraje či víza mohou vyřizovat i policisté. Vicepremiér zdůraznil, že se nouzový stav teď nijak nedotkl a ani po případném prodloužení lidí nedotkne.

„Neumím si představit, že bychom nouzový stav neprodloužili,“ řekl Rakušan v Partii. Míní, že minulá vláda Andreje Babiše (ANO) nouzový stav za covidové epidemie nadužívala, proto má v Česku toto opatření pro mimořádné situace špatnou pověst. Nouzový stav v posledních dvou letech platil celkem 284 dní, naposledy skončil loni o Vánocích v noci na 26. prosince.

I podle šéfa asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby bude prodloužení nouzového stavu nutné. „Je to legislativní rámec, který umožní dělat některé věci rychleji. Naše právní předpisy jsou v řadě ohledů zkostnatělé,“ podotkl hejtman.

Fiala z SPD: Je třeba relokovat uprchlíky

Šéf poslanců SPD Radim Fiala k přijímání uprchlíků uvedl: „Každý záchranný člun má nějakou kapacitu a když se ta kapacita prostě přetáhne, tak může dojít k tomu, že se ten záchranný člun potopí. A potopí se i s posádkou (...) Musíme jim pomáhat. Ale snažit se ukončit co nejdříve to nesmyslné vraždění, tu válku na Ukrajině tak, aby ti lidé sem nemuseli utíkat. A ne posílat tam další zbraně.“

„Vždy jsme byli proti nouzovému stavu, v době covidu i teď. Nouzový stav dává vládě pravomoci, které zatím nejsou podle nás potřeba,“ míní Fiala.

Fiala připustil, že Rusko je agresor. Ukrajina však má mířit k dohodě. „Když se tam budou posílat další zbraně, Ukrajina bude pořád bojovat,“ tvrdil. Fiala je zároveň přesvědčen o tom, že je potřeba se dohodnout s dalšími zeměmi a „relokovat zuprchlíky“.

Rakušan souhlasit, že se musí otvírat celá Evropa, „nemůže to odnést jen ČR“, ale logicky to znamená také, že do ČR ještě nějací uprchlíci přijdou.

Rakušan: Ukrajinky chtějí pracovat

Nadále platí, že mezi běženci výrazně převažují maminky s dětmi. „Ty děti jsou unavené, plačící, smutné,“ uvedl vicepremiér. Děti, pokud se adaptují ve školách a naučí se jazyk, mohou být v regionech, které vylidňují, zajímavým demografickým přínosem. Převozy lidí z hlavního města do jiných částí republiky fungují a běží, poznamenal. „A ty ženy chtějí pracovat. Ti lidé nepřišli vyjídat náš systém, ale zajistit si sami svoji ekonomickou existenci,“ poznamenal Rakušan.

Fiala má obavy z toho, aby nedošlo k přetlaku na trhu práce, sociálnímu rozkolu mezi Čechy a Ukrajinci, aby nebyly podráženy mzdy tím, že se budou zaměstnávat levněji Ukrajinci.

„Já nechci, aby sem šla levná síla, já těm lidem chci otevřít trh práce, aby na něj vstoupili jako rovnocenní,“ uvedl Rakušan s tím, že je třeba rychle notifikovat i vysokoškolské vzdělání u běženců. „Naše vláda tu nemá žádnou představu, že nám sem přichází levné uklízečky a pojďme toho využít. Tam jsou lékařky, tam jsou učitelky, tam jsou velmi vysoce vzdělané vědkyně,“ poznamenal.

Lékařky by měly mít možnost prokázat sé vzdělání u odpovídajících zkoušek a uplatnit se ve starosti o lidi na území ČR, ženy z pedagogickým vzděláním pak zprvu třeba jako asistentky učitelů, přemítal Rakušan. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) však v průběhu týdne uvedl, že je problém právě v uznávání kvalifikace ukrajinských zdravotníků, což je třeba řešit na úrovni EU.

Video  Uprchlická krize: Jaké jsou cílové destinace ukrajinských uprchlíků?  - Videohub
Video se připravuje ...

Rakušan uvedl, že je proto třeba připravit strategie v oblasti bydlení, zdravotnictví, vzdělávání či v oblasti sociálního systému. V krizi, kdy denně přichází tisíce lidí, už existuje strategická mezioborová skupina, která strategie připravuje, poznamenal. „Díváme se na to z velkého nadhledu. Máme černé scénáře, prostřední scénáře, existují už k tomu první dokumenty,“ hájil Rakušan postupy vlády.

„Tahle vláda si tu válku nevymyslela, tahle vláda ji nechtěla, těšili jsme se, že po covidu se budeme moci věnovat normálním věcem, budeme moci občanům ukázat kompetence k vládnutí,“ říká Rakušan s tím, že se vláda k situaci postavila čelem. Prakticky i hodnotově. „My jsme vždycky věděli, co je Putin zač, na rozdíl od jiných politických sil v této zemi,“ dodal.

Připomněl, že tzv. typový plán pro velkou migrační vlnu z Ukrajiny, vypracovaný v roce 2015, byl postaven na předpokladu 20 000 příchozích lidí měsíčně. V případě, že z Ukrajiny skutečně uprchne například deset milionů lidí, bude nutné hledat řešení na úrovni EU, řekl Rakušan. Nemůže proto vyloučit ani uprchlické tábory.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa