Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusnok u Moravce: Rusko sankce drasticky zničí, je odepsané nejméně na generaci

Autor: simao - 
20. března 2022
12:58

O dopadech protiruských sankcí v neděli na ČT debatovali u Václava Moravce ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), guvernér ČNB Jiří Rusnok a profesor a ekonom Jan Švejnar. Podle Rusnoka je Rusko ekonomicky odepsané nejméně na jednu generaci a sankce ho drasticky zničí.

„24. únorem se svět dramaticky změnil. Až se budou psát učebnice o dějinách počátku tohoto století, tak si myslím, že toto datum tam určitě bude velmi viditelné,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce guvernér ČNB Jiří Rusnok.

„Podle mně Rusko je ekonomicky odepsané nejméně na jednu generaci a to možná jsem optimista, protože to se nedá přežít v podstatě. Ne, že by fyzicky zmizelo, samozřejmě, ale vrátí se ekonomicky a sociálně o 20 let zpět minimálně,“ míní Rusnok.

Pokud bude Evropa s USA držet stávající kurz, nikdo z partnerů Ruska se to nepokusí obcházet, míní. „Číňané jsou v zásadě velmi pragmatičtí, to nejsou žádní komunisti, to mají jenom jako label. Jsou to tvrdí kapitalisté, kteří si musí uvědomit, že jejich největší trh je Evropa a USA. A ten nebudou chtít ztratit,“ tvrdí Rusnok s tím, že Číňané budou dál lavírovat a snažit se z celé situace vytěžit maximum.

„Ekonomicky ty sankce Rusko drasticky zničí, poškodí a Putin vstoupí do historie jako člověk, který nejprve Rusko zvedl z nějakého bahna po tom rozpadu a jelcinovské éře a pak ho nechal zničit,“ míní Rusnok. Sankce nezmění situaci na bojišti ze dne na den, podotkl.

Stanjura: Polský návrh není realistický

Sankce fungují, po 4. balíčku se připravuje další, poznamenal v OVM na ČT ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Českým návrhem je, aby od bankovního systému SWIFT byly odstřiženy všechny ruské banky.

„Abychom uzavřeli evropské přístavy pro ruské lodě, abychom prohloubili sektorové sankce a abychom izolovali Rusko ve všech mezinárodních organizacích, protože v mnoha ještě do dneška působí,“ uvedl Stanjura.

 

Sousední Polsko navrhuje zakázat celý obchod s Ruskem. „Já myslím, že to není realistický návrh,“ uvedl Stanjura. „Nemyslím si, že by takový návrh měl šanci, na tom by se musela shodnout celá sedmadvacítka,“ poznamenal. Premiér Fiala (ODS) o polském návrhu bude mluvit se členy vlády i prezidentem Zemanem, podotkl Stanjura.

Švejnar: Putin nechce ztratit tvář

„Já myslím, že s tím Putin počítal, že se připravil, protože věděl, že nějaká odvetná opatření budou. Myslím, že neočekával, jak budou silná,“ uvedl profesor Jan Švejnar, ředitel centra IDEA a někdejší prezidentský kandidát. Sankce musí být velice tvrdé a přesně mířené, aby měly kýžený efekt, postup USA a Evropy je správný.

„Pokud je možno to dále ještě přitvrdit, tak je to žádoucí. Rusko je země, kde obyvatelství bude trpět a věrchuška nebude tolik trpět. V tom smyslu to nemusí nezbytně odradit Putina v krátkodobém horizontu Putina od toho, aby pokračoval v boji. A myslím, že bude, protože nechce ztratit tvář,“ poznamenal Švejnar.

22:23
Dnes

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Problém s ruským plynem

Evropa má velký problém, co se týče ropy a zemního plynu, zbytek je sekundární, upozornil Švejnar. Může si však přesto dovolit tvrdší sankce, byť to bude mít dopad na řadu firem.

„Jsme schopni diverzifikovat a vozit ropu odjinud velmi rychle,“ poznamenal Stanjura s tím, že Evropa neumí rychle nahradit výpadek dodávek ruského plynu. Pokud Putin zavře kohoutky, musíme být připraveni, dodal.

„Jsme v poloválečném ekonomickém stavu,“ poznamenal Stanjura. Je proto nutné zajitit především to, aby systém fungoval. „Zatím to zvládáme, ceny spadly,“ prohodil směrem k pohonným hmotám, kdy se jeho resort zaměřil na výše marží obchodníků u benzinu a nafty. „Nikdo vám dneska neřekne, jaká bude cena za měsíc, nebo za dna,“ varoval však Stanjura.

Rusnok ukázal na pumpaře

„Jaké budou ceny, to vám neřeknu, protože to neví nikdo v tuto chvíli. My jsme před válkou si mysleli, že by se postupně měly vracet na nějakou normální úrovneň 80 dolarů za barel plus mínus 10. Najednou je tady válka, ve které je angažováno primárně Rusko, které je jedním z největších světových producentů ropy. Je to podle mně v tuto chvíli absolutně nepředvídatelné,“ reagoval Rusnok.

Pokud se situace bude vyvíjet spíše stabilizačním směrem, očekával by postupný pokles cen. „Bohužel ta stabilizace zatím vidět není,“ dodal Rusnok s tím, že u cen pohonných hmot podle něj marže sehrály velkou roli.

„Aby se na mně nevrhli jenom pumpaři, tak ještě naštvu bankéře. Podívejte se na banky. My když zvýšíme úrokové sazby, a to třeba i razantně, tak banky zvyšují své úroky na depozitech velice neochotně a velice pomalu, zatímco na úvěrech jsou samozřejmě velmi pružné a jde to relativně velmi rychle, zejména na těch firemních úvěrech. Ono to je takové to chování obchodníků,“ poznamenal v ČT guvernér ČNB.

Slovní intervence ministerstva, že se chce na marže podívat, byla proto zcela na místě, podotkl. „Bohužel při každém stresu na trhu je určitá tendence obchodníků využít té paniky, využít té situace a trochu se jakoby zahojit, udělat si nějakou rezervu. Teď všichni v té nejistotě se snaží vytvářet si nějaké rezervy,“ dodal Rusnok.

Video  Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa