Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Video: Putinovy konvoje mrtvých: Rusové tajně v noci odvážejí těla

Autor: šim - 
20. března 2022
06:50

O 14 tisících padlých ruských vojácích mluvil v noci na neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obracel se na 14 tisíc ruských matek, manželek a další tisíce příbuzných. „To vám nikomu nechybí?“ ptal se a popsal hromadění těl mrtvých vojáků zejména v linii nejtužších bojů. Rusko, které vysoké ztráty nepřiznává, tajně v noci těla převáží, píše s odkazem na video Rádio Svobodná Evropa.

Plně naložené vlaky, vojenské autobusy s křížem na boku, letadla plná mrtvých ruských těl. Pod rouškou noci údajně Rusko převáží z Ukrajiny některé své padlé, o nichž oficiálně nemluví, ztráty na životech téměř popírá.

Video, které zveřejnila na síti Telegram stanice Radio Free Europe/Radio Liberty, zachytilo velké vojenské sanitky, jak v koloně rychle projíždějí běloruským městem Homel. Natočeno mělo být začátkem března, zaměstnanci místního zdravotnického zařízení tvrdí, že kolem 13. března bylo do Ruska repatriováno více než 2500 těl.

Ukrajinské armádní zdroje hovoří o 14 tisících obětech na ruské straně, americké tajné služby číslo vidí někde na polovině, Putinův ministr obrany však veřejně hovořil o méně než pěti stovkách padlých Rusů.

Jeden ze zaměstnanců běloruského zdravotnického zařízení v Homelu, na jihovýchodě Běloruska, popsal doslova přetékající márnice. „Jeden z cestujících na nádraží v Mazyru byl šokován množstvím těl, která byla naskládána ve vlaku,“ cituje Daily Mail obyvatele dalšího běloruského města, jež leží 60 km severně od ukrajinské hranice. „Lidé si to začali točit, ale vojáci hned přiskočili a záběry je donutili smazat,“ dodal.

„Nemáme dostatek chirurgů. Dříve byla těla přivážena sanitkami a nakládána do vlaků. Ale jakmile vznikla nějaká videa, která se dostala na internet, těla začali nakládat v noci, aby nebudili pozornost,“ uvedl lékař z Mazyru.

Nemocnice v Homelu začaly hromadně propouštět pacienty, jelikož jsou jejich kapacity vytíženy velkým množstvím ruských vojáků, kteří se zde léčí. „Jsou to obrázky jako z hororu, kolik těch raněných Rusů tam je. Jsou v hrozném stavu. Naříkají na celou nemocnici,“ popsal dle Daily Mailu situaci ve špitále jeden z propuštěných pacientů.

Video  Blesk Podcast: Tři týdny války na Ukrajině. Odborník odhalil Putinův poslední krvavý manévr.  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

20:11
Dnes

Bílý dům se domnívá, že návrh předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona na sérii zákonů o zahraniční pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu "na první pohled" pokrývá potřebnou pomoc, řekl novinářům mluvčí Rady národní bezpečnosti USA John Kirby.

19:36
Dnes

Německý kancléř Olaf Scholz 16. dubna uvedl, že požádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby „vyvinul tlak“ na Moskvu, aby ukončila válku na Ukrajině, protože „slovo Číny má v Rusku váhu“.

19:17
Dnes

Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídá, že hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny vzroste v roce 2024 o 3,2 % a v roce 2025 až o 6,5 %.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa