Rodiče s dívkou se dostali do Česka nelegálně. Policisté je přistihli ve vozidle s dalšími dvěma rodinami. Převaděč vyskočil od volantu a dal se na útěk. Podle tlumočnice Vilary Dimir nikdo z běženců včetně rodičů dívky nekladl odpor.

„Všichni seděli v trávě u auta a čekali na pokyny policie. V tu chvíli přiběhl k dítěti policejní pes bez náhubku a kousl jej do tváře. Pro celou rodinu je to šok,“ uvedla pro server novinky.cz Dimir.

„Dítě bylo při vědomí. Letecky jsme je přepravili do Dětské nemocnice v Brně,“ potvrdila zásah mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová. Dívenka skončila na uzavřeném oddělení, její stav je uspokojivý.

Nečekaná reakce

„Při pátrání po horké stopě po uprchlém převaděči došlo k nečekané reakci služebního psa na náhlý vnější podnět,“ uvedl mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek.

„Tato událost nás skutečně mrzí. Dívce byla poskytnuta okamžitě první pomoc. Rovněž rodině jsme poskytli maximální možnou součinnost, včetně krizového interventa,“ dodal policejní mluvčí. Případ převzala insepkece GIBS.

„Situaci na místě neznám, ale pes jen tak nepřijde a jen tak nekousne někoho do obličeje. Musel tam být nějaký podnět, kterého si člověk ani všimne, ale zvíře si to vyhodnotí jinak. Proto musí být pes neustále pod dohledem a kontrolou psovoda. Je otázka, proč neměl náhubek,“ uvedla kynoložka Marie Lokingová.

Mohou podat žalobu

Podle právníka Jana Černého by měla v případě, že vyšetřování GIBS prokáže pochybení ze strany policie, rodina dítěte bez ohledu na nelegálnost svého pobytu v Česku možnost podat žalobu.

„Tím neříkám, že budou mít úspěch,“ řekl Černý. Podle platné legistavity musí rodina po propuštění dítěte z ošetřování opustit Českou republiku. 

V současné době je u policie evidováno okolo 1023 psů. Z toho je pro její potřeby je využíváno celkem asi 725 služebních psů s platnou atestací pro služební použití.

U krajských ředitelství policie a útvarů s celostátní působností je v současné době zařazeno do výkonu služby přibližně 420 psů hlídkových a výjezdových, dále přibližně 305 psů specialistů. 

VIDEO: Zásah proti migrantům na Břeclavsku 

Video
Video se připravuje ...

Policisté na Břeclavsku vypátrali vrtulníkem nelegální migranty Policie ČR