Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další potupa a „hromadná sebevražda“: Rusové i přes průšvih znovu zkouší překročit klíčovou řeku

Autor: tsv - 
21. května 2022
15:15

Ruská armáda na východě Ukrajiny čelí dalším selháním, ukrajinské obranné jednotky mezitím slaví dosud největší vojenské úspěchy od dob druhé světové války. Při snaze obklíčit klíčové luhanské město Severodoněck zemřely stovky okupantů, které podle ukrajinských vojáků dovedli jejich lhostejní velitelé k „hromadné sebevraždě“. I přesto se ruské útočné síly chystají obnovit útok, jen o kousek dál. Kvůli potupným porážkám se v těchto dnech stává hlavním terčem kritiky samotný vůdce Ruské Federace Vladimir Putin. Autoritářský prezident má podle odborníků přímo zasahovat do rozhodování o dalších strategických krocích.

Hlavním cílem ruské armády je již několik týdnů získat území Luhanské a Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, ale ačkoli se v místě soustředí veškerá vojenská síla, Rusové postoupili jen minimálně. Většího úspěchu se jim dostalo v Luhanském regionu, kde je momentálně jediným centrem odporu klíčové město Severonoděck. Při zmařené snaze město obklíčit zemřely v „sebevražedné misi“ stovky okupantů a ukrajinští vojáci slaví zatím největší strategické vítězství.

Sebevražedná mise a lhostejní velitelé

Aby se znepřáteleným jednotkám podařilo obec plně obklíčit, musí nejprve překonat řeku Severní Doněc. Původním plánem bylo postavit dočasné pontonové mosty z vesnice Bilohorivka a výstavbu zamaskovat kouřovými bombami, Ukrajinci ale nepřátele zaskočili a jejich pokusy na místě zmařili intenzivní palbou. Bojiště v Bilohorivce je nyní pohřebištěm ruských armádních vozidel, píše server SkyNews. Po zemi se válí prázdné náboje, nevybuchlé střely a granáty, na vypáleném poli stojí ohořelé transportéry. Těla mrtvých Rusů už domácí jednotky stihly odklidit.

Ruský batalion měl podle ukrajinského vojáka Juriho přijet s asi 70 obrněnými vozidly včetně tanků, překvapivý útok Ukrajinců nepřežil ani jeden z několika set členů pluku. „Vypadá to, jako by tvořili nějaký sebevražedný klub, nebo na nich jejich velitelům nezáleželo,“ popisuje Juri. „Je to zvláštní. Jednoduše je poslali na smrt a oni následovali hloupé, hloupé rozkazy svých velitelů.“

Vítězství obranných jednotek ještě posílilo tamní morálku, ruští vojáci se ale podle informací ukrajinské armády odmítají vzdát a budují přes řeku další pontonový most, tentokrát z břehu u vesnice Jaremivka. Okupanti se zároveň přesunuli několik kilometrů na jih a odstartovali útok na město Soledar, ze kterého chtějí následně postupovat dál k Severodoněcku. Jakmile by se Rusům podařilo získat nadvládu nad posledním svobodným městem v Luhansku, přesunuli by se dále do Donbasu.

Rusové se přitom snaží o další útok, jen o kus dál. O tom, že ruské invazní síly budují přes stejný vodní tok další pontonový most, ukrajinské velení informovalo už v pátek večer. Tentokrát se o to Rusové snaží u vesnice Jaremivka, přibližně 20 kilometrů jihovýchodně od města Izjumu.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Kompletní online

Obětujme Donbas

Ukrajinské vedení včetně prezidenta Volodymyra Zelenského odmítá Rusku přenechat jakékoli z okupovaných území, podle občana bombardovaného Soledaru by ale obětování Donbasu bylo správným krokem kupředu. Podle něj je přenechání regionu Putinovi jedinou šancí na ukončení války, invaze si už tak vyžádala příliš velkou oběť, řekl novinářům Alex.

Alex a ostatní místní teď prochází trosky zbořených domů a hledají jídlo. Nejvíce zásob bylo nahromaděno v místním divadle, které před jeho zničením fungovalo jako centrum humanitární pomoci. Alex si ze zbytků budovy odnesl balíčky s těstovinami a několik sklenic dětských přesnídávek.

V reakci na další selhání ruské armády se začalo množství kritiků soustředit na prezidenta Putina, který podle dřívějších hlášení ruskou ofenzivu sám vede. Federace nyní zřejmě musí znovu přehodnotit a změnit svou dosavadní strategii. Původní válečný plán počítal s okamžitým svržením ukrajinské vlády, ze západních metropolí včetně Kyjeva se po sérii drtivých porážek stáhly jednotky na východ už v prvních týdnech války.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa