Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Okupant brutálně znásilnil dvě Ukrajinky. „Musíte promluvit,“ urguje Vika (42) ostatní ženy

Autor: tsv - 
21. května 2022
05:00

Ruský náctiletý voják Daniel (19) několikrát znásilnil 42letou Ukrajinku, stejný osud potkal i její sousedku Natašu (44), která byla napadena v tom samém domě. Znásilňování se podle ukrajinské vlády stalo obvyklým nástrojem války, ženy z různých měst si ze strachu z ruských vojáků stříhají vlasy na krátko a na obličeje si mažou saze, aby se okupantům co nejvíce znelíbily. Ministerstvo vnitra hodlá všechny nahlášené incidenty detailně prošetřit a potrestat všechny viníky, podobná obvinění přitom přibývají každý den.

Ukrajinské úřady v tuto chvíli aktivně vyšetřují deset případů znásilnění, na stole mají mezitím stovky dalších nahlášených událostí. „Jednoznačně chci říct, že tohle je jedna ze zbraní války,“ uvedla zástupkyně ministra vnitra Kateryna Pavličenko. „Uděláme maximum proto, abychom zajistili, že se tyto zločiny zaznamenají, přepošlou mezinárodním institucím a budou posouzeny mezinárodním soudem.“ Mezi oběťmi znásilnění je kromě žen i několik mužů a velký počet malých dětí, Rusko ovšem obvinění z takových činů dál popírá.

Jednal se mnou jako s prostitutkou

Vika a Nataša si prošly peklem, když je ve vesnici nedaleko Kyjeva v noci 9. března navštívili opilí ruští vojáci. Rusové tou dobou obec okupovali v rámci snah podmanit si hlavní město, procházeli se po tichých ulicích a vtrhávali do domů civilistů včetně dvou žen. Okupanti vytáhli Viku, obešli s ní několik dalších domů a nakonec zaklepali na Natašiny dveře. Mužům otevřel její manžel Saša, který byl původem z Ruska a nepředpokládal tak, že mu při sporu s okupanty bude hrozit velké nebezpečí. Opilé vojáky poslal pryč, 21letý Oleg ale muže střelil do krku v tom okamžiku, kdy se k němu otočil zády.

Voják pak vytáhl spící Natašu z postele a vyvedl ji na chodník. Skupina odvedla obě ženy do opuštěného domu, Oleg vzal Natašu do druhého patra a Vika byla zahnána do malé místnosti v přízemí, kam si pro ni přišel Daniel. Mladíka se snažila od útoku odradit, ten jí ale řekl, ať ho nerozptyluje a „dělá svou práci“. „Nejednal se mnou jako s ženou nebo matkou, ale, omlouvám se, že to řeknu, jako s prostitutkou,“ řekla pro server SkyNews traumatizovaná Vika. „Byl velmi agresivní. Nevím, vzal si viagru? Nebo možná nějaké drogy. Byl šílený. Díky bohu, že mě nezabil a že se mi nakonec povedlo utéct.“

Hodina a půl v pekle

Daniel Viku ten večer znásilnil hned několikrát, mezitím Oleg Natašu znásilňoval asi hodinu a půl. Mladý muž Ukrajince vyhrožoval, že jí zabije syna, pokud nebude spolupracovat. „V tom momentě jsem myslela jen na svého syna, aby ho nezabil,“ vzpomínala Nataša. Během aktu se cítila „jako živoucí mrtvola“. „Nevěděla jsem, co dělat.“ Oba muži dům ihned potom opustili a Nataša se vrátila ke svému zastřelenému manželi. „Seděla jsem tam až do rána. Nemohla jsem spát,“ popisovala.

Obě ženy ve vesnici zůstaly ze strachu, že by je jinak našli a potrestali nepřátelští vojáci. Událost nahlásily až potom, co se okupanti stáhli z vesnice na konci března. Nataša teď dočasně pobývá v Rakousku. „Je to velmi těžké,“ řekla novinářům. „Ne každý tohle ustojí. Ale mám syna, nemůžu čekat a litovat se.“ Vika dostala od svého příbuzného malého psa, který jí pomáhá se s nastalou situací smířit. „Špatně spím. Mám uvnitř sebe špatný pocit… hodně brečím,“ svěřila se.

„Chci, aby ženy, které taky byly znásilněny – a vím, že jich je mnoho –, promluvily,“ uvedla na závěr Vika. „Musíte mluvit. Oni za to musí být potrestaní.“

14:52
24. 4. 2024

Ukrajina obdrží další systémy Patriot pro posílení své protivzdušné obrany, ujistil dnes šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Reagoval tak podle agentury Unian na zprávy médií, že západní partneři vyvíjejí tlak na Řecko a Španělsko, aby se podělily o své „patrioty“ s Ukrajinou, čelící již déle než dva roky agresi Ruska a v poslední době především sílícím útokům na energetickou infrastrukturu.

Atény se chystají Ukrajině předat jednu a možná i dvě baterie patriotů ve verzi PAC-3, napsal řecký server Pronews s odvoláním na vládní zdroje, podle kterého má Řecko na oplátku obdržet blíže neupřesněné americké záruky vůči turecké hrozbě a finanční kompenzaci. Řecko vnímá Turecko jako hlavní ohrožení. Verze PAC-3 je schopna sestřelovat i balistické rakety.

„Mohu říci, že nové patrioty budou. A upřímně řečeno, je vedlejší, odkud k nám dorazí. Hlavně, aby byly, a to co nejrychleji, protože jde o ochranu našich měst a lidí,“ zdůraznil Jermak. Na toto téma se podle kancléře jedná se zahraničními partnery doslova každý den, přičemž partneři nejednají pouze s Řeckem a Španělskem, ale i s mnoha dalšími státy. Nejvíce jednání se podle Jermaka vede s Američany - Patriot je totiž zbraň americké konstrukce a výroby a navíc na Američanech závisí mnohé. „Jsem přesvědčen, že velice brzy budeme mít dobré zprávy,“ dodal.

14:49
24. 4. 2024

Německý kancléř Olaf Scholz ani přes novou americkou podporu Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus Kyjevu neposkytne, společně s britským premiérem Rishim Sunakem dnes ale zemi napadené Ruskem slíbili další zbrojní podporu. Oba šéfové vlád se dnes v Berlíně rovněž shodli na tom, že Evropa musí výrazně investovat do své obrany.

„Co se týká tohoto zbraňového systému, moje rozhodnutí se nemění,“ řekl Scholz na dotaz, zda Německo nyní poskytne Ukrajině taurusy, když Spojené státy dodávají tamním ozbrojeným silám střely ATACMS. Scholz v této souvislosti připomněl, že Německo poskytuje Ukrajině po USA druhou největší zbrojní pomoc včetně protileteckých systému Patriot či Iris-T. Zároveň vyzval další státy, které by systémy Patriot mohly Ukrajině dodat, aby tak učinily.

14:10
24. 4. 2024

Česko si uvědomuje výtky, které mu kvůli nenávistným projevům vůči ukrajinským uprchlíkům adresovala mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Problém předsudečného násilí stejně jako další výzvy se snaží řešit. ČTK to dnes řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Reagovala tak na výroční zprávu AI. Ta poukazovala na to, že uprchlíci čelili v ČR projevům nenávisti, nenarovnala se práva lidí ze sexuálních menšin a pokračuje segregování romských školáků.

„Zpráva popisuje výzvy, kterých jsme si vědomi... Uvědomujeme si důležitost problematiky předsudečného násilí z nenávisti, jehož terčem byli ukrajinští uprchlíci. Je to téma, na kterém pracujeme,“ uvedla zmocněnkyně.

Kompletní online

Video  Žena vojáka v Azovstalu: Hnijí zaživa, v ranách jim hoří fosfor, hladoví  - A.Aharkova, N. Aharkova, M. Golobrodska / Proukrainu.cz
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Video se připravuje ...
Další videa