Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Anděl Mariupolu na záchranné misi: Máma (30) dvou dětí vyvedla z města přes sto lidí

Autor: tsv - 
27. března 2022
15:38

Odvážná matka dvou dětí spolu se svými přáteli vytáhla více než sto lidí z bombardovaných sklepů Mariupolu. Rodiny s dětmi se jí podařilo dostat do Dnipra, na sociálních sítích ženě dál přichází stovky zpráv s prosbami o pomoc. Kristina Chorošilovová (30) sama strávila 20 dní pod zemí, jídlo si vařila na otevřeném ohni a pila roztátý sníh. Do Mariupolu už se vracet nehodlá.

Kristině, jejímu manželovi Alexanderovi (36) a dalšímu páru se podařilo zachránit více než sto lidí, které vypátrali v mariupolských sklepích. Žádosti o pomoc přicházely ženě na sociálních sítích, kde sdílela příběhy osvobozených civilistů. Denně ji kontaktovali zoufalí příbuzní nezvěstných v naději, že se jí podaří jejich milované najít. „Pomohli jsme jen tolika lidem, kolika jsme mohli,“ řekla pro server DailyMail. „Chtěla jsem jim ukázat, že by se neměli bát.“

22:09
9. 5. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:56
9. 5. 2024

Ruská plynárenská společnost Gazprom rozprodává nemovitosti v Moskvě a okolí, zdůvodňuje to přesunem do Petrohradu. S odkazem na tiskové oddělení firmy o tom píše polský deník Rzeczpospolita. Jeho redaktorka tvrdí, že firmu k tomuto kroku přiměla spíše potřeba peněz, vzhledem k tomu, že Gazprom za loňský rok vykázal poprvé po více než dvaceti letech ztrátu.

21:45
9. 5. 2024

Proruský politik a podnikatel v médiích Arťom Marčevskij podal na ministerstvo zahraničí námitky proti zařazení na český národní sankční seznam. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Marčevskij stál za mediální společností Voice of Europe, přes kterou se podle vlády pokoušel ovlivňovat politiky a šířil dezinformace. Podnikatel to popírá.

Zobrazit celý online

Kristina se s rodinou a přáteli po 20 dnech pod zemí dostala z Mariupolu jen pouhou náhodou, rozhodla se zariskovat a připojit se do kolony aut opouštějících město. „Bylo to, jako bychom utekli v posledním vlaku,“ popisovala. Hned v tu chvíli ale věděla, že za sebou nemůže nechat své sousedy, skupinka proto v nedaleké Jurievce seskupila malý záchranný tým mužů, kteří se pravidelně vraceli do okupovaného města a odváželi pryč vyděšené civilisty. Na cestě se museli ostražitě vyhýbat nepřátelským jednotkám, explozím a všudypřítomným šrapnelům.

„Ulice jsou pokryté sklem a šrapnely. Bál jsem se, že píchnu,“ řekl člen Kristinina týmu a bývalý taxikář Jurij (50), který denně podnikal i čtyři cesty do Mariupolu a zpět. „Celé město je zničené. Na krajích silnic leží mrtvá těla a všude se bojuje.“

Jeden z přátel, jenž záchranné cesty pomáhal organizovat, byl během jízdy v sovětském „žigulíku“ zadržen nepřátelskými jednotkami. Jaký osud muže potkal, netuší ani jeho těhotná manželka. „Pořád nevíme, co se s ním stalo. Je to smutný příběh, to auto pomohlo mnoha lidem utéct,“ uvedla Kristina.

Opakování minulosti

Není to poprvé, co musela Kristina kvůli ruské agresi opustit svůj domov. V roce 2014 s manželem Alexanderem utekla z rodného Doněcku. „Přišli jsme o práci, o náš byt. Začali jsme nanovo. A teď si tím musíme procházet znovu,“ konstatovala. Původně si myslela, že se bude invaze svým rozsahem podobat tehdejší krizi, z omylu ji vyvedlo až ustavičné ostřelování centra Mariupolu.

„Bylo příšerné sledovat ty ztracené životy, sledovat, jak ničí všechno, co jsme milovali. Bylo devastující sledovat zraněné děti, které přišly o rodiče,“ popisovala. Její záchranný tým dostal do bezpečí bezmála 25 dětí. „Snažili jsme se je ochránit před tím terorem venku, jelikož i pro nás dospělé je těžké pochopit, čím si procházíme.“

Kristina se nyní s rodinou a přáteli dočasně skrývá v Dnipru. „Do Mariupolu jet zpátky neplánujeme.“

Video  „Nepodceňujte Bělorusko,“ varuje bezpečnostní analytik. A popsal první „TikTokovou“ válku  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa