Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinec se postavil konvoji ruských obrněnců: Video připomíná ikonickou fotku z Číny roku 1989

Autor: jel - 
26. února 2022
10:17

Ve čtvrtek 24. února obletěly svět šokující zprávy. Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. V noci z pátku na sobotu probíhaly boje o hlavní město Kyjev, který zatím odolává náporu okupantů. Na sociální síti se objevilo neuvěřitelné video. Ukrajinský civilista se postavil přímo před konvoj tanků. Lidé video srovnávají s ikonickou fotografií „Muž před tankem“ z roku 1989.

Video na sociální síti zveřejnil ukrajinský zpravodajský kanál HB a sdílelo ho obrovské množství lidí. Na půlminutovém snímku je vidět muž, jenž se vrhá před konvoj vojenských vozidel. „Ukrajinci vbíhají pod nepřátelskou techniku, aby okupanti nemohli projít,“ napsala HB k videu.

Vše začíná tak, že je slyšet žena, jak zalapala po dechu, pak je vidět neznámého muže, který vběhl před vojenská vozidla s označením „Z“, aby jim zabránil projet. Několik z nich pak strhlo volant a uhnulo z cesty, aby muže nepřejelo.

Záběry statečného muže lidé brzy začali srovnávat s ikonickou fotografií z roku 1989, jež byla pořízena na čínském náměstí Nebeského klidu poté, co vláda zasáhla proti prodemokratickým demonstracím.

Fotografie, na níž je muž před řadou čtyř tanků, se stala symbolem vzdoru. Jeden z uživatelů twitteru se zeptal, zda si lidé pamatují na muže před tankem z fotografie z června 1989. „Tady vidíte dalšího. Tentokrát na Ukrajině,“ uvedl a připojil video.

Video  Mohutná exploze nad Kyjevem v ranních hodinách  - Ukrajinská armáda
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa