Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děda (80) chtěl narukovat s kartáčkem a sendviči: Dělám to pro svá vnoučata, říká

Autor: amb - 
27. února 2022
05:00

80letý dědeček s kufrem plným oblečení, zubních kartáčků a sendvičů, který se chystá narukovat. „Dělám to pro svá vnoučata,“ řekl podle bývalé první dámy Ukrajiny Kateryny Juščenkové, která jeho fotografii sdílela na twitteru. Fotografie vynikla mezi dalšími snímky zkázy a neštěstí během války na Ukrajině.

Civilisté po celé Ukrajině jdou bránit svou zemi. „Někdo zveřejnil fotografii tohoto 80letého mladíka, který přišel, aby vstoupil do války, a s sebou měl menší kufr s 2 tričky, několika kalhoty navíc, zubními kartáčky a sendviči k obědu. Řekl, že to dělá pro svá vnoučata,“ uvedla podle Daily Mailu Kateryna Juščenková.

Juščenková je ženou bývalého ukrajinského proevropského prezidenta Volodymyra Juščenka. Ten Ukrajině vládl v letech 2005 - 2010. 

Není jasné, kde byla dojemná fotka pořízená, spolu s dalšími snímky války ale obletěla celý svět. Fotografie staršího muže patří mezi ostatní ukázky toho, jak ukrajinští obyvatelé zůstali v rodné zemi, aby tam mohli bojovat proti ruským vojákům.

Jejich úsilí Rusy výrazně zpomaluje a setkávají se s větším odporem, než jaký čekali. Dědeček se zařadil mezi další hrdiny, například vedle mariňáka, který se obětoval pro zničení mostu, který měl ruské vojáky zastavit.

Všeobecnou mobilizaci kvůli ruské invazi na Ukrajinu nařídil prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek 24. února. Týká se mužů od 18 do 60 let, kteří během válečného stavu nesmějí vlast opustit. ČT24 uvedla, že úřady už 22. února, dva dny před invazí, rozšířily povinnost zaregistrovat se pro případ mobilizace i na všechny zdravé ženy ve věku 18 až 60 let. 

Podle agentury Interfax-Ukrajina se mobilizace „bude realizovat 90 dnů počínaje dnem nabytí účinnosti výnosu“. Nevztahuje se na území Luhanské a Doněcké oblasti.

Vysoké školy v Praze zatím nemají informace o tom, kolik ukrajinských studentů se kvůli mobilizaci bude vracet do své vlasti. Školy plánují oslovit ukrajinské studenty s žádostí, aby jim informaci o povolání do armády předali. Zvýšený zájem o přerušení studia či jinou pomoc zatím univerzity nezaznamenaly. 

Ukrajinští muži, kteří dostanou povolávací rozkaz a odjedou bránit svou zemi, nemusí o zaměstnání v Česku přijít. Mohou žádat o pracovní volno. Zaměstnavatel by měl jejich nepřítomnost v práci omluvit. Náhrada výdělku se nevyplácí. 

Obavy z odchodu ukrajinských pracovníků mají například ovocnáři, protože lidé z Ukrajiny tvoří přibližně polovinu pracovníků v českém ovocnářství. 

„Pokud by ukrajinští pracovníci odešli, byl by to velký problém. Nebylo by je kým nahradit,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. „Pracují například jako traktoristé, obsluhují různé stroje, pracují na posklizňových linkách. Nemají krátká tříměsíční víza, ale jsou zde na trvalé pobyty po celý rok,“ dodal.

Video  Kyjev pod palbou, prezident a vláda v ohrožení! Kličko se chystá do boje  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa