Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Ruskému plavidlu: Jděte do pr*ele!“ 13 statečných vojáků zemřelo při obraně ostrůvku u Oděsy

Aktualizováno -
25. února 2022
12:35
Autor: rix - 
25. února 2022
09:26

Třináct statečných. Tak by se dalo hovořit o ukrajinských vojácích, kteří ve čtvrtek zahynuli při obraně Hadího ostrova u ukrajinské jihovýchodní hranice. Když k nim na dostřel přijelo ruské plavidlo a vyzvalo je, ať se vzdají, nebrali si servítky a okupanty poslali k čertu. Zaplatili za to životem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj všem posmrtně udělil medaili Hrdina Ukrajiny.

Ruská válečná loď pod pohrůžkou palby požadovala, aby se Ukrajinci vzdali. „Odevzdejte své zbraně a kapitulujte, jinak budeme střílet,“ upozornily invazní jednotky. „A je to tady,“ povzdychl si jeden z Ukrajinců. „Mám mu říct, ať jde do p*dele?“ zeptal se kolegy. „Pro jistotu mu to pověz,“ odpověděl mu jeho spolubojovník. 

Ukrajinec tedy řekl do éteru něco, co Rusové určitě slyšet nechtěli. Namísto strachu a kapitulace přišel ze strany pohraničníků jasný vzkaz. Vojín zesílil hlas na svém komunikátoru a spustil. „Hele, ruská lodi, táhni do haj*lu!“ prohlásili vojáci, i když všem bylo jasné, že za to krvavě zaplatí.

Rusové vyplnili svou hrozbu a ostrov zasypali palbou z děl válečné lodi a bombardováním pomoci letadel. Všech třináct statečných pohraničníků na Hadím, nebo také Zmijím ostrově padlo. Jak ve čtvrtek uvedl Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, všichni za to posmrtně dostali medaili Hrdina Ukrajiny. 

„Všichni na Hadím ostrově se do posledních chvil bránili. Zemřeli jako hrdinové,“ řekl Zelenskyj. „Kéž naše vzpomínka na ně žije navždy,“ dodal. Předpokládá se, že ostrov je nyní obsazen ruskými silami. Nachází se přitom jen pár kilometrů od Rumunska, které je členem NATO. Ukrajina vedla dříve o toto území s Rumunskem vleklé spory, informoval deník New York Post.

Video  Mohutná exploze nad Kyjevem v ranních hodinách  - Ukrajinská armáda
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa