Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Panika na Ukrajině: Lidé se schovávají v metru, na výjezdu z Kyjeva se tvoří zácpy

Autor: ČTK - 
24. února 2022
08:35

Po ruském útoku na Ukrajinu se tvoří zácpy na výjezdu z Kyjeva, z něhož se snaží odjet jeho obyvatelé. Metropole i druhé největší ukrajinské město Charkov zavedly bezplatný vstup do stanic metra, aby je lidé mohli použít jako bombový kryt. Informovaly o tom zpravodajský portál Meduza a stanice BBC. Poradce ukrajinského ministerstva vnitra mezitím podle agentury Reuters informoval, že ostřelování a bombardování se odehrává napříč Ukrajinou.

V Kyjevě se dnes ráno rozezněly výstražné sirény a na fotografiích a videích z místa jsou vidět dlouhé řady osobních automobilů, které ucpaly rychlostní silnici. Příspěvky na sociálních sítích svědčí o rostoucí panice. Lidé se uchylují do stanic metra nebo sklepů. Někteří se v hloučcích modlí na ulici, popsala BBC.

„Náš sklep v Kyjevě se nyní zaplňuje rodinami s malými dětmi. Děti s sebou mají omalovánky. Trhá to srdce,“ napsal na twitteru zpravodaj deníku The Guardian Luke Harding.

Výstražné sirény dnes podle agentury AFP slyšeli i obyvatelé Lvova, který leží až na západě Ukrajiny. Z okolní Lvovské oblasti je hlášeno ostřelování.

Ukrajinská pohraniční stráž dříve uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska. Útok se podle ukrajinské ochrany hranic odehrává také z poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno vyhlásil začátek vojenské operace na Donbasu. Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti popřelo, že by Rusko útočilo na města, míří prý přesnými zbraněmi na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba situaci označil za plnohodnotnou invazi a ukrajinské úřady posléze zavedly v zemi válečný stav.

Video  Putin nemá u hranic dost vojáků na ovládnutí celé Ukrajiny, řekl generál Šedivý  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa