Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Skot uvízl s rodinou v obléhaném Charkově: Bombardování bylo jako zemětřesení!

Autor: štt - 
26. února 2022
14:49

Skot Sean Cusick uvízl se svou rodinou v Charkově během ruské invaze. Na sociálních sítích popisuje nejen svou, ale i celkovou situaci v druhém největším městě na Ukrajině, nacházející se v blízkosti hranic s Ruskou federací.

Sean Cusick je povoláním konzultant ve firmě v Glasgow. Jelikož jeho manželka Chloe je původem Ukrajinka, rozhodli se během zásnub navštívit její rodinu. S sebou vzali i jejich dvouletého syna. Během dramatických událostí nestihli opustit okupované území a nyní se nacházejí uprostřed válečné zóny. Sean na svých sociálních sítí popisuje situaci na obléhaném území, informoval server Daily Star.

„Před pátou ranní nás probudily obrovské výbuchy a zemětřesení,“ řekl v jednom ze včerejších vstupů a pak se zastavil uprostřed věty: „Je pro mne těžké udržet pláč.“ Sean nyní řeší, jak se dostat z okupované země pryč. „Máme připravená zavazadla, ale britské úřady nás vyzvaly, abychom nevycházeli z domu,“ vysvětlil svou situaci.

Ukrajinská vláda ihned po útoku uzavřela civilní vzdušný prostor a jediný možný způsob, jak se dostat na západ je po železnici: „Nyní sháním peníze na několikadenní cestu vlakem, který nás přiblíží k hranicím se Slovenskem,“ uvedl Sean. Se svou manželkou přijel na Ukrajinu už v říjnu loňského roku. O měsíce později se vzali a od té doby čekají na vyřízení víz. Chloe v současné době nemá cestovní doklady, jelikož si po svatbě změnila příjmení. Sean odmítl možnost opustit svou rodinu a vrátit se do Británie.

Nyní vybírají peníze na vycestování pomocí online sbírky GoFund Me. V komentáři napsal: „V současné době jsem na Ukrajině na manželské vízum. Všichni jistě víte o eskalující mezinárodní krizi na Ukrajině. Nemohu tu však Chloe a Everetta nechat."

Video  Ruská invaze na Ukrajině! Tvrdé boje, reakce světa i drsná slova Zemana  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa