Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ženy a děti poslali do bezpečí: Ukrajinští tátové teď půjdou do války

Autor: pma, ČTK - 
25. února 2022
10:28

Emotivní video ukrajinského táty, který se loučí se svou rodinou, v posledních hodinách obletělo svět. Podobných situací se přitom v zemi napadené Ruskem dějí tisíce. Prezident Zelenskyj vyhlásil všeobecnou mobilizaci a zakázal opustit zemi všem mužům ve věku od 18 do 60 let.

Objetí, strach a silný pláč. Na videu, které obletělo sociální sítě a viděly ho miliony lidí, je mladý táta, který se loučí se svou malou dcerkou a přítelkyní. Stojí před autobusem, který má jeho rodinu odvést do bezpečí, zatímco on půjde zřejmě kvůli kvůli vyhlášené mobilizaci válčit. Možná tak objímá a líbá svou dcerku naposled.

Holčička nechápe, proč musí odjet bez tatínka jen s maminkou a pláče. A vzlyká i její otec. Hladí dcerku po vlasech a cosi jí šeptá do ucha. Následně se všichni tři v slzách objímají a loučí. V závěru videa matka s dcerkou nastupují do připraveného autobusu a mávají otci přes sklo. 

Na Ukrajině, kterou ve čtvrtek ráno napadlo Rusko, podobné loučení rodin probíhá po tisících. Všichni jen doufají, že se nevidí naposledy.

Před odjezdem si nakreslí srdíčko

Na dalším videu z pátečního brzkého rána je vidět další otec, který přes sklo autobusu mává své dospívající dceři, kterou posílá do bezpečí. Oba prstem na zamlžené sklo nakreslí srdce a následně dotknou dlaněmi přes sklo. Otec se v závěru videa ještě pomodlí.

Mami, tati, miluji vás!

Jiné emotivní video zobrazuje ukrajinského vojáka, který se hlásí přímo z fronty. Jeho slova vhání ale sledujícím slzy do očí. „Jsme pod silným bombardováním. Mami, tati, miluji vás,“ říká udýchaný mladý voják.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli ruské invazi na Ukrajinu nařídil všeobecnou mobilizaci. Ta se má týkat Ukrajinců, kteří podléhají branné povinnosti a záložníků. Vztahuje se na území celé Ukrajiny s výjimkou Luhanské a Doněcké oblasti, které zčásti ovládají separatisté. Po dobu válečného stavu, který nyní v zemi platí, nesmějí Ukrajinu opustit muži ve věku od 18 do 60 let.

Video  Ruské jednotky vstupují na ukrajinské území i z okupovaného Krymu  - Ukrajinská pohraniční stráž
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa