Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinci ukázali tváře zajatých okupantů: Vyzvali ruské matky, aby vyšly do ulic

Autor: jel - 
24. února 2022
16:24

Ve čtvrtek přišly zprávy, které šokovaly celý svět. Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. V mnoha městech došlo k výbuchům a ostřelování, na zemi zaútočily ruské jednotky i ze sousedního Běloruska. Ukrajina zavedla výjimečný stav. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko na sociální síti uvedl, že zadrželi první okupanty, a vyzval ruské matky, aby proti situaci začaly protestovat.

Podle zpráv z Ukrajiny došlo ve čtvrtek ráno k útokům na některá tamní města. Rakety zasáhly centra vojenské správy, letiště, vojenské sklady u Kyjeva, Charkova, Dněpru. Podle Geraščenka dochází také k ostřelování hranice.

Ruská vojenská technika, včetně obrněných vozidel, narušila státní hranici v Černigovské, Sumské, Luhanské a Charkovské oblasti. Zatím přišlo při ruském útoku o život minimálně 70 Ukrajinců. 

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval všechny Ukrajince, kteří chtějí bojovat, aby se přihlásili.

První zadržení okupanti

Anton Geraščenko ve čtvrtek kolem poledne na sociální síti Telegram informoval o tom, že byli zadrženi první ruští vojáci. Zároveň ve svém příspěvku vyzval, aby se ruské matky postavily proti válce.

„První ruští váleční zajatci. Byli zadrženi v zóně ochrany životního prostředí. Budou zcela v bezpečí. Jejich životy nejsou ohroženy. Ruské matky, vyjděte do ulic a požadujte ukončení války,“ uvedl Geraščenko.

Poslanec Oleksij Hončarenko později zveřejnil také fotografie zadržených Rusů. Proti Geraščenkovi však byla jeho slova mnohem ostřejší. „Pamatujte, ruští vojáci, budete trpět! Odhoďte zbraně a utečte z Ukrajiny,“ napsal.

Invazi postupně odsoudili představitelé jednotlivých zemí. Mnoho států je připraveno pomoci lidem, kteří z Ukrajiny prchají.

Video  Ruské jednotky vstupují na ukrajinské území i z okupovaného Krymu.  - Ukrajinská pohraniční stráž
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa