Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Kdo posílil Putina? Experti ukázali na dosud neznámého „spoluviníka“ války

Autor: tsv - 
27. března 2022
05:00

Bývalý americký prezident Donald Trump zřejmě ukrajinsko-ruské válce pootevřel vrátka, když svými činy destabilizoval demokracii v Evropě, oslabil Ukrajinu, názorově rozdělil Severoatlantickou alianci a ruskému vůdci nejednou vyšel vstříc, tvrdí experti. Republikán dokonce v roce 2014 podpořil anexi Krymu. Později intenzivně kritizoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, kterého se pokoušel zmanipulovat skrz pozastavený dovoz zbraní ze Spojených států. Trumpově ustavičné kritice se nevyhnula ani samotná Ukrajina, proti které vedl bývalý prezident pomlouvačnou kampaň.

Vladimiru Putinovi se za dobu jeho vlády podařilo několikrát vyvést Západ z rovnováhy. Pletl se do amerických prezidentských voleb, obsadil Krym, otrávil zahraniční špiony a stál za mnoha pokusy o sabotáž evropských zemí včetně Česka. Americký exprezident Trump jeho činům v období, které strávil v Bílém domě, jen nečinně přihlížel. Anexi Krymu, jež v podstatě odstartovala celý rusko-ukrajinský konflikt, dokonce podporoval.

22:13
17. 4. 2024

Vážení čtenáři, dnešní zpravodajství z války na Ukrajině končí, znovu se přihlásíme ve čtvrtek ráno. Dobrou noc.

22:00
17. 4. 2024

Ukrajinští činitelé v průběhu dopoledne postupně informovali o rostoucím počtu obětí i zraněných po ruském útoku v Černihivu. Předchozí informace hovořily o 16 zabitých a šesti desítkách zraněných. Lomako později napsal, že péči lékařů vyhledalo 78 lidí, přičemž 40 z nich muselo být hospitalizováno. Úřady zároveň uvedly, že čtvrtek bude v Černihivu dnem smutku.

21:38
17. 4. 2024

Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu, ukrajinské nebe si zaslouží být stejně bezpečné, jako tomu bylo nedávno v Izraeli. Účastníkům summitu Evropské unie to dnes řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se s nimi spojil prostřednictvím videokonference.

„Dnešní ráno začalo na Ukrajině dalším ruským teroristickým útokem. Zasáhli město Černihiv. Řízené střely byly namířeny proti civilním budovám. Poškozeno bylo mnoho domů a nemocnice, zcela zničen byl hotel. Lidé zůstali pod troskami. Celkem bylo zraněno více než 60 lidí, včetně dětí. Bohužel 17 lidí bylo zabito... a to se děje každý den,“ zahájil svou řeč před šéfy států a vlád Zelenskyj.

Zobrazit celý online

„Jeden z klíčových důvodů, proč se zřejmě Putin nebál spustit svou invazi, byl oslabený a destabilizovaný Západ, podkopaná demokracie a rozvrácená politika,“ řekl pro server CNN americký historik a novinář se zaměřením na národní bezpečnost Garrett Graff. Upozornil, že Putin v roce 2016 napadl americké prezidentské volby.

Krym chce být ruský, Ukrajina je zkorumpovaná

Nejokatěji podpořil Trump Rusko v roce 2014, kdy federaci pochválil za úspěšnou anexi Krymu. Zároveň předpověděl, že „zbytek Ukrajiny padne poměrně rychle“. V televizním rozhovoru prohlásil, že lidé z Krymu „by radši stáli s Ruskem“, během své prezidentské kampaně o dva roky později federaci obhajoval a tvrdil, že Rusko Krym neobsadilo.

„Trump řekl, že Krym je ruský, protože lidé mluví rusky,“ upozornila Elena Petuchová z kyjevské podnikatelské inteligenční společnosti Molfar. „Podle jeho logiky by celé území Spojených států mělo patřit pod Velkou Británii.“

V roce 2019 se Trump rozhodl pozastavit dovážku amerických zbraní v hodnotě 400 milionů dolarů (necelých devět miliard korun), chtěl tak donutit prezidenta Zelenského k oznámení údajného vyšetřování korupce týkající se rodiny nynějšího prezidenta USA Joea Bidena. Dávno před koncem svého volebního období stihl ještě rozjet protiukrajinskou pomlouvačnou kampaň, v rámci které o státu šířil poškozující dezinformace. Tvrdil, že Ukrajina je „zkorumpovaná země plná příšerných lidí“.

„Zelenskyj měl mnoho věcí k řešení už v okamžiku, kdy se dostal k moci,“ řekl americký profesor Jordan Gans-Morse. „Země byla už v tu dobu ve válce s Ruskem, on byl politickým nováčkem. A k tomu všemu ho vydíral nejmocnější muž na planetě, čemuž musel věnovat svůj čas a energii. Není jasné, jak velký dopad to na něj mělo, ale rozhodně to pro Zelenského byla zkouška.“

Video  Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: "Poslouchej, Viktore."  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa