Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Malá uprchlice Alice (4): „Pořád si nosí batůžek, kdyby musela utíkat!" Postará se o ni babička?

Autor: amb - 
16. května 2022
05:00

Malá holčička Alice (4) se v konvoji sama evakuovala poté, co její maminku poslali do filtračního tábora. Dívka se s pomocí služeb pro záležitosti dětí v Záporoží spojila přes videohovor s babičkou, která je teď v Polsku. 

„Dokončili jsme papírování, dostali duplikáty rodných listů pro Alici,“ řekla vedoucí služby Antonina Matvejevová.

Holčičce mezitím poskytla útočiště místopředsedkyně regionální státní správy Záporoží Zlata Nekrasová. Péče o dívenku podle ní byla obtížná potom, čím si prošla. Ví, že Alice teď potřebuje udělat si o světu jiný obrátek.

Nekrasová se s Alicí snažila co nejvíc času trávit na dvoře. Předtím se totiž s matkou dlouho schovávaly ve sklepě. Dívenka s sebou neustále brala batoh a říkala: „Co když už se nevrátíme domů.“

Včera ji předala strejdovi, aby ji odvezl do Černovic. Podle ombudsmanky Ljudmily Denisové se holčička brzy setká s babičkou, která přijede z Polska. Alice jí bude předána péče jako dítě, které bylo podle stanného práva ponecháno bez rodiče.

Matka dívky se jmenuje Viktoria a je lékařka. Podle dokumentů vychovává dceru sama. Jak vysvětlila Nekrasová, o propuštění Viktorie jedná ministryně pro reintegraci Iryna Vereščuková. Zaslali dopis s žádostí o pomoc k Mezinárodnímu výboru Červeného kříže.

„Alice nás každý den žádá, abychom pro její matku přijeli, abychom ji propustili. Dítě všemu rozumí. Dítě chápe, kde matka je,“ říká Nekrasová.

„Tento příběh však bude mít šťastný konec až po propuštění dívčiny matky z filtračního tábora a jejím návratu z okupovaného území. Vyzývám mezinárodní organizace, aby se připojily k propuštění Ukrajinců v zajetí s cílem obnovit právo dětí na rodičovskou výchovu, kterou zajišťuje Úmluva OSN o právech dítěte Apeluji na Komisi OSN pro vyšetřování porušování lidských práv během ruské vojenské invaze na Ukrajinu, aby vzala v úvahu tyto skutečnosti porušování ze strany Ruské federace práva dítěte na Ukrajině,“ napsala Denisová.

Podle krajské Služby dětem jde o 36. případ, kdy při evakuaci do Záporoží dorazily malé děti pod 14 let bez rodičů.

Video  Rakušan: S romskými uprchlíky je velký problém! Budou třeba razítka a provizorní stany  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa