Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin nevyhrává, hrozí drastičtější kroky a vyhrocení situace, varují odborníci. A jaderné hlavice?

Autor: tsv - 
12. května 2022
05:00

Válka na Ukrajině bude v nadcházejících měsících nepředvídatelně eskalovat, uvedla ředitelka americké Národní rozvědky. Zároveň upozornila, že ačkoli se ruské armádě nedaří získat okupované oblasti Doněcku a Luhansku, ani jedna strana konfliktu v tuto chvíli nevítězí. Prezident Ruské federace Vladimir Putin podle ní začne kvůli rostoucí zoufalosti podnikat čím dál tím drastičtější kroky a cestou vyjednávání se s nejvyšší pravděpodobností v nejbližší budoucnosti nevydá. Jaderná válka zatím i tak nehrozí, uklidňuje špionka.

Ruská armáda se v tuto chvíli soustředí na okupaci východoukrajinského Donbasu, i kdyby se ovšem znepřáteleným vojákům území podařilo získat, válku by to zřejmě neukončilo. Spor zatím nejeví žádné známky blížícího se konce, řekla ředitelka rozvědky Avril Hainesová před Senátní komisí Ozbrojených sil. Putin se podle ní „připravuje na dlouhý konflikt na Ukrajině, během kterého má stále v úmyslu dosáhnout po Donbasu dalších cílů“. To, jak se válka bude vyvíjet, záleží jen na jednom muži, Putinovi, dodala.

Žádné vyjednávání nebude

Rozvědky a zpravodajské agentury zřejmě nebudou schopny předpovídat další vývoj invaze, a to zejména kvůli tomu, že „Putinovy ambice nekorespondují s aktuálními vojenskými schopnostmi Ruska“.

„Minimálně věříme, že tento rozpor přinese specifičtější rozhodování Ruska, při kterém budou brát v potaz jak vnitřní přizpůsobování potřebné k udržení této ofenzivy, tak samotný konflikt s Ukrajinou a Západem,“ pokračovala Hainesová. „Aktuální trend zvyšuje pravděpodobnost, že se prezident Putin rozhodne pro drastičtější opatření včetně zavedení stanného práva, přesměrování průmyslové výroby nebo potenciálně stupňovaných vojenských akcí s cílem uvolnit prostředky potřebné k docílení cílů v průběhu konfliktu, nebo pokud bude mít pocit, že Rusko prohrává.“

Pokud by federace chtěla dosáhnout všech svých předem stanovených cílů, musela by podle rozvědky přistoupit k plné vnitrostátní mobilizaci, k čemuž Putin zatím příkaz nevydal. Okupanti se momentálně kromě okupace Doněcku a Luhansku snaží vytlačit ukrajinská vojska, která chrání Chersonskou oblast, a získat kontrolu nad dodávkami vody na anektovaný Krym, píše server CNN. Ve„vyčerpávající válce“ ale nevyhrává ani jedna strana, uvedla ředitelka rozvědky.

Její tvrzení podpořil šéf americké obranné agentury, generálporučík Scott Berrier. „Rusové nevyhrávají a Ukrajinci taky nevyhrávají. Jsme tu tak trochu ve slepé uličce,“ prohlásil. A jelikož obě strany věří ve schopnosti svých armád, vyjednávání nás podle Hainesové v nejbližší budoucnosti nečeká.

20:49
24. 4. 2024

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že loni převažovaly mezi skutky s nenávistným podtextem útoky na Ukrajince. Policie tyto trestné činy důkladně prošetřuje a informuje o nich veřejnost, sdělil Rakušan ČTK v reakci na pravidelnou zprávu mezinárodní organizace Amnesty International (AI). Ta konstatovala, že uprchlíci čelili v ČR projevům nenávisti. Loni bylo zaregistrováno 311 skutků páchaných s nenávistným podtextem, oproti předcházejícímu roku to je podle Rakušana o desetinu víc.

„V létě minulého roku došlo k několika konfliktům mezi ukrajinskou a romskou komunitou, které se podařilo vyřešit i díky práci policie a systému akutní komunikace ministerstva vnitra. Situaci účinně řešíme, mluvíme s lidmi přímo z obou komunit, pracujeme na konkrétních řešeních společně se zmocněnkyní pro lidská práva a zmocněnkyní pro záležitosti romské komunity. Osobně jsem se sešel se zástupci Romů, vysvětlili jsme si, že právo a zákony u nás platí pro všechny stejně a že policie řeší trestnou činnost bez ohledu na to, kdo ji páchá,“ uvedl Rakušan. Dodal, že Česká republika má nyní na svém území v porovnání s dalšími unijními zeměmi nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel. Celkovou bezpečnostní situaci to negativně neovlivňuje a kriminalita páchaná Ukrajinci je v podílu nižší, než u většinové populace, konstatoval.

20:07
24. 4. 2024

Ukrajina minulý týden k útoku na vojenské letiště na Krymu poprvé použila taktické balistické střely s dlouhým doletem ATACMS, tajně dodané z USA.

18:53
24. 4. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc pro Ukrajinu od USA, kterou podpisem příslušného zákona stvrdil Biden. 

„V těchto dnech pracujeme s našimi americkými přáteli na všech úrovních na rychlém naplnění tohoto balíčku ze Spojených států zbraněmi, které naši vojáci potřebují. Od raket ATACMS  a dělostřelectva přes protitankové zbraně a rakety pro HIMARS až po nezbytnou protivzdušnou obranu a vybavení,“ uvedl na telegramu Zelenskyj.

Kompletní online

Jaderné hlavice zatím létat nebudou

Hainesová s Berrierem na slyšení před komisí uvedli, že jaderný konflikt v této chvíli nehrozí. „Samozřejmě podporujeme Ukrajinu, ale zároveň se nechceme ocitnout ve třetí světové válce a nechceme se dostat do situace, kdy budou váleční aktéři používat jaderné zbraně,“ řekla Hainesová. „Z našeho pohledu nehrozí, že by Putin v nadcházejících momentech využil nukleárních zbraní.“

Podle Berriera je velmi nízká také pravděpodobnost toho, že by se Rusové rozhodli vyslat taktické jaderné zbraně s krátkým doletem navržené pro použití na bitevním poli. Příkaz k odpálení nukleárních raket by Putin mohl vydat jen v případě, že bude jeho režim nebo samotná federace čelit existenčním hrozbám, dodala Hainesová. Taková situace by mohla nastat v momentě, kdy Rusko začne válku prohrávat, nebo se do konfliktu zapojí Severoatlantická aliance (NATO).

„Je tu ale mnoho věcí, které by Putin udělal před odpálením jaderných střel, kdyby došlo k vyhrocení situace,“ uklidnila ředitelka rozvědky. „A pravděpodobně by před tím vysílal nějaké signály převyšující to, co dělal doposud.“

Video  Rusům se to s*re, velení kupí chyby! Putinův náčelník podtrhl narůstající napětí, říká Martin Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa