Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dívenka Alice (4) se sama evakuovala z mariupolského pekla: Její maminku zajali na Den matek

Autor: rix - 
11. května 2022
14:56

Čtyřletá Alice přežila ve tmavém a špinavém krytu mariupolských oceláren a po nekonečných dvou měsících evakuovala do bezpečí v Záporoží. Bohužel ale bez své maminky, kterou Rusové na Den matek zajali. Dívenka tak cestovala úplně sama.

Dívenka prožívala dva měsíce hrůzy, když se se svou maminkou ukrývala před ruskými bombami v ocelárnách Azovstal. „Chci už konečně domů,“ stěžovala si nešťastná Alice v dojemném videu. Domů se statečná holčička jen tak nepodívá, ale alespoň se už dostala z mariupolského pekla do lepších podmínek.

Zdaleka ale nemá vyhráno. Její maminku bohužel Rusové odvlekli neznámo kam, a hrdinka tak musela z Azovstalu cestovat úplně sama na zadních sedačkách autobusu, kde se snažila usnout, aby alespoň na chvíli zapomněla na válečné hrůzy. „V autobusu z Mariupolu do Záporoží ležela malá holčička, ani jsem ji na první pohled nepoznala,“ popsala Nataša na Facebooku

„Ale nebyla tam její maminka,“ potvrdila smutnou zprávu. Alicinu matku Rusové odvlekli na Den matek. „Zatkli ji,“ uvedla smutně Nataša, která nechtěla dívenku více traumatizovat, a tak se ji na válku nebo na maminku radši nezeptala. „Chci jen, abyste viděli ten zločin. Čtyřletá dívenka přišla o maminku na Den matek,“ dodala. 

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

Zobrazit celý online

Video  Dva měsíce v jaderném bunkru pod ocelárnami Azovstal u Mariupolu strávlo sedmdesát lidí.  - youtube/azovmedia
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa