Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putinův vzkaz pro Ukrajince: Přeji vám klidnou budoucnost. Rusové dál útočí na ukrajinská města

Aktualizováno -
8. května 2022
17:27
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. května 2022
14:18

Ruský prezident Vladimir Putin dnes popřál všem občanům Ukrajiny „klidnou a spravedlivou budoucnost“. Na občany a vojenské veterány země, na kterou od konce února útočí jeho vojska, se obrátil v souvislosti se 77. výročím konce druhé světové války. Blahopřejné poselství adresoval Kreml tradičně také do dalších zemí někdejšího Sovětského svazu, v případě Ukrajiny a Gruzie se Putin obrátil na tamní „národy“, u dalších postsovětských zemí oslovil také jejich lídry. Ruské útoky přitom neustávají, bombardování v noci na neděli dokonce zabilo dvě děti.

„Bohužel, nacismus nyní opět zvedá hlavu a snaží se vnutit nám svůj barbarský, nelidský řád. Je naší svatou povinností zabránit odplatě ideologických nástupců těch, kdo byli poraženi za Velké vlastenecké války. Veteránům Velké vlastenecké války upřímně přeji duševní statečnost, zdraví a dlouhý život a všem občanům Ukrajiny klidnou a spravedlivou budoucnost,“ uvedl ruský prezident podle webových stránek Kremlu.

Pozdrav, kterým se obrátil na „vůdce a občany“ postsovětských republik, dnes Putin adresoval také do „Doněcké národní republiky“ a „Luhanské národní republiky“. Oba regiony na východě Ukrajiny, které od roku 2014 ovládají proruští separatisté, uznala Moskva těsně před začátkem svého útoku na Ukrajinu za samostatné státy.

Svou zatím sice krvavou, ale dosud neúspěšnou invazi na Ukrajinu, kterou zahájil 24. února, přitom Putin zpočátku ospravedlňoval právě potřebou „denacifikace“ Ukrajiny. Podle pozorovatelů byla původním cílem Moskvy rychlá změna režimu v Kyjevě, po krachu pokusu o dobytí ukrajinského hlavního města se nyní ruská vojska snaží obsadit území na východě a jihu sousední země. Boje si zatím vyžádaly tisíce mrtvých civilistů, Rusové raketovými a leteckými údery ničí ukrajinská města.

Ruské chování vůči Ukrajině dnes s postupem nacistických vojsk za druhé světové války srovnal ve vlastní, asi desetiminutové videonahrávce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko obvinil z opakování nacistických zločinů a poznamenal, že po dění na Ukrajině přestalo po ruské invazi 24. února být pro lidi na Ukrajině pravdivé heslo „Už nikdy!“, připomínající, že zvěrstva druhé světové války není možné opakovat.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Na dodání materiálu si ale budou muset Ukrajinci počkat, neboť proces jeho pořizování je teprve na počátku.

Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Pentagon v tiskové zprávě dodává, že vláda nakoupí také vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky „historického balíku“ jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Video  Premiér Fiala k výročí konce 2. světové války  - ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa