Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinky se bojí o své manžely a syny. „Chlapci nechtějí zemřít,“ říká žena. Bojovat ale budou

Autor: tsv - 
23. února 2022
18:24

V ukrajinském Kyjevě mezi lidmi na první pohled stále panuje relativní klid. Matky chodí na procházky s kočárky, v parcích pobíhají běžci a staré zamilované páry posedávají na lavičkách pod modrým nebem bez mráčku. S eskalující hrozbou války mají ale všichni na mysli totéž. Nejen mladí studenti se děsí povolání do zbraně, matky a manželky si představují to nejhorší. „Chlapci nechtějí zemřít,“ říká 48letá Oksana. Většina mužů je ale nepochybně připravena bojovat.

„Už jsem z té ruské agrese unavený,“ řekl pro server DailyMail 21letý student Vadim. „V noci nespím, pořád jen čtu zprávy. Poslední čtyři dny jsem chodil do postele v šest ráno.“ Mladý muž se s Putinovým terorem už jednou setkal, když musel v roce 2014 utíkat před ruskými separatisty, kteří ovládli Doněck, vyhlásili jeho samostatnost a vyvolali konflikt, který usmrtil přes 14 tisíc lidí.

Podle Vadima se nynější situace od doněcké krize výrazně neliší, Ukrajinci se podle něj tehdy stejně jako dnes potýkali se lží, podvodem a provokacemi, kterými si Rusové obhajovali svou neobhajitelnou agresi. „Můžeme jen sedět a čekat. Pokud válka přijde, už před ní neuteču, protože cítím, že teď už není ani kam utíkat,“ dodal Vadim.

„Musíme vás ochránit.“ Muži se chystají narukovat

„Dnes tu panuje opravdový klid,“ popsala Oksana. „Školy fungují, obchody jsou otevřené, v bankách nejsou žádné fronty. Jsem ráda, že není panika. Život jde dál jako obvykle.“ Uznala ale, že strachu se nevyhne nikdo. „Chlapci nechtějí zemřít a pro matky je to extrémně těžké. Bojím se, že můj zeť bude povolán do armády,“ svěřila se. Dopady rusko-ukrajinského konfliktu by mohly být katastrofické, většina místních se ale shoduje na tom, že nastalé situaci nemají jak zabránit.

„Jaký má smysl se stresovat? Změní to něco?“ zeptala se 31letá Elena. „S přáteli se snažíme o tom nebavit, ale vím, že všichni muži – můj otec, mí kamarádi, můj přítel – se připojí k armádě. Říkají nám: ‚Musíme vás ochránit – naše manželky a dcery.‘ Válka bude, musíme si ale počkat, než uvidíme, co se stane.“

O tom, zda narukuje, nepochybuje ani bývalý policista Anatoliy Semenko (50). „Mám dva syny po dvacítce, a pokud to bude potřeba, mí synové i já se připojíme k vojsku. Nechci, aby mí kluci opustili své normální životy, ale musíme bojovat. Nemůžeme předpovědět, co Putin udělá. Nevíme, co se mu motá v hlavě.“

Za jeden život dvě války

Situace je o to méně spravedlivá vůči ukrajinským seniorům, kteří si za svůj život prošli druhou světovou válkou a několika ruskými útoky. „Je to příšerné, že tihle lidé, kteří ve svém mládí přežili druhou světovou válku, se teď stali oběťmi bláznovství šíleného muže,“ řekla serveru 30letá umělkyně z Donbasu Olga Lisowska. „Moc ráda bych objala všechny Ukrajince, kteří jsou stejně vyděšení jako já. Všem nám přeji odvahu, vydržme to.“

Podle lidové poslankyně Yelyzavety „Lisy“ Yasko se Putin zuby nehty drží „sovětského“ pohledu na svět. Zvlášť zděšená byla prezidentovým proslovem, během kterého prohlásil, že ho velice bolí fakt, že Ukrajina není součástí vznešenějšího Ruska. „Jeho postoje pramení z jeho sovětského smýšlení. Nesnáší Západ a nedokáže se smířit s jakýmkoli úspěchem kolem něj,“ upřesnila Yasko.

Pozice ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zůstává stejná. „Nebojíme se nikoho a ničeho,“ prohlásil. K národu promlouval ve dvě hodiny ráno. I přesto, že se valná většina již dávno rozhodla neustupovat a bojovat za svobodnou vlast, je ale podle nově zveřejněné ankety 14,5 procent místních připraveno se vzdát veškerých nadějí na připojení k NATO jen, aby uchlácholili Putina, a 3,7 procenta lidí se chystá k okamžitému útěku ze země v případě, že vypukne válka.

Video  Prezident Ukrajiny: Nikoho se nebojíme! Zelenskyj chce s Kremlem utnout diplomatické vztahy  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

NovyZakon ( 24. února 2022 02:59 )

Že chce většina kluků bojovat je totální pi**most. Všichni Ukrajinci, které jsem tu potkal, nechtěli zpět zejména proto, že jim hrozilo násilné rukování. Hned je popadli na hranicích a oblékli do mundůru. Víte o Ukrajině a o tom, co se tam děje úplný prd. Vládnou tam banderovci.

trintin ( 23. února 2022 21:18 )

..co Putin udělá. Nevíme, co se mu motá v hlavě?? V hlavě se mu motá, že nechce mít americké jaderné rakety a jednotky USA u svých hranic.

Zdenek ( 23. února 2022 19:11 )

A CO E K O L O G I E ??!!?? na kterou si hraje EU a hlavne N E M E C K O ??!!??

zvysoka na TO kali . . . . . Sektor lodní přepravy n e p l a t í EU za své emise ani cent, přitom patří mezi n e j v ě t š í znečišťovatele ...

Velké přepravní lodě, ať už bulk carrier na sypký náklad, kontejnerové anebo tankery, významně přispívají k emisím skleníkových plynů a ke znečištění ovzduší. To by zase až taková novinka nebyla. Podstatnější už je, že jejich emise odpovídají čtvrtině osobních automobilů v Evropské unii. A že na rozdíl od automobilů se jich už netýkají přísné národní standardy, protože jejich emise nejsou součástí zhodnocení emisní bilance zemí, které je provozují.

Dovoz, vývoz, dálková přeprava čehokoliv. Velké transportní lodě jsou pro mezinárodní obchod a tím vlastně pro celou ekonomiku nezbytné. A možná právě proto jindy tak přísná EU nežádala na započítávání jimi produkovaných emisí do národních bilancí zemí, které je provozují. Dohromady šlo přitom loni o 139 milionů tun CO2. Což je jako celoroční provoz 68 milionů osobních automobilů, tedy přibližně čtvrtiny všech, které brázdí asfalt silnic v celé EU.

Že nejde o zrovna přehlédnutelné emise, dokládá i další názorné srovnání: Ve Francii, Německu, Velké Británii, Španělsku, Švédsku a Finsku vyprodukují tyto obří lodě více emisí, než desítka největších měst z každého zmíněného státu dohromady.

Zdenek ( 23. února 2022 19:07 )

Příležitosti zkapalněného zemního plynu z USA do EU .....

Zvýšení exportních kapacit LNG a jejich orientace na EU místo Asie.

USA mají exportní terminál LNG - vedle terminálu Sabine Pass by měly začít fungovat další 4 LNG exportní terminály Corpus Christi, Cove Point, Cameron a Freeport, které jsou ve výstavbě, s celkovou vývozní kapacitou kolem 260 mil. m3 plynu za den, tj. asi 90–110 mld. m3 plynu za rok, jež by teoreticky mohly být určeny pro export do zemí EU.

+ + + + Gazprom uvádí, že loni do evropských zemí mimo bývalý Sovětský svaz vyvezl 174,9 miliardy metrů krychlových plynu, z toho přibližně 78 % do zemí západní Evropy a Turecka.
Zbylých 22 % připadá na skupinu zemí střední a východní Evropy.

++ V roce 2019 export činil 198,97 miliardy metrů krychlových...
++ V roce 2018 to bylo rekordních 200,8 miliardy metrů krychlových.

Loňská /2020/ úroveň vývozu je nepatrně nižší než v roce 2016, do roku 2015 Gazprom vyvážel méně než loni, kdy byla poptávka slabší kvůli pandemii KOVID.

Zdenek ( 23. února 2022 18:59 )

ve skutečnosti vůbec nejde o Ukrajinu, ale o Evropskou unii. Protože USA dělají všechno proto, aby Rusko dotlačily k nějakému kroku, za který by mohly být na Rusko uvaleny sankce. !!!!


Upřímně řečeno, já v tom vidím pouze zástupné divadlo. Rusko přece Ukrajinu napadnout nechce a ani to neudělá. Jde tu o boj o geopolitický vliv, ale přestřelky mezi ruskými separatisty a ukrajinskými dobrovolníky opravdu nelze považovat za konflikt. Vždyť probíhají už 7 let a po tu dobu se tím nikdo až tak příliš nevzrušoval. Ale teď jde o byznys, proto se USA tak angažují. Souhlasíte?

Více méně s vámi souhlasím prakticky ve všem. S tím, že tady rozhodně ve skutečnosti vůbec nejde o Ukrajinu, ale o Evropskou unii. Protože USA dělají všechno proto, aby Rusko dotlačily k nějakému kroku, za který by mohly být na Rusko uvaleny sankce.

To by mimo jiné znamenalo, že se nespustí NordStream 2, že se přestane odebírat ruský plyn, z čehož budou obchodně těžit zejména Američané, kteří mohou exportovat svůj zkapalněný plyn zejména do Německa, které po uhelných elektrárnách odstavuje v tom svém ekoamoku i ty jaderné a bude potřebovat obrovské množství tzv. čisté energie, to znamená zejména plynu.

A konečný výsledek bude ten, že se EU stane zcela nekon­kuren­ceschop­nou, protože jí drasticky stoupnou náklady, což samozřejmě všechno hraje Američanům do karet.

Zobrazit celou diskusi