Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Chytré, geniální a úžasné.“ Trump pěl na Putina chválu, vyzdvihl jejich přátelství i dohody

Aktualizováno -
23. února 2022
07:37
Autor: ČTK, for - 
23. února 2022
07:24

Počínání ruské hlavy státu Vladimira Putina ohledně Ukrajiny je chytré a geniální, uvedl bývalý americký prezident Donald Trump. V konzervativním podcastu dál zkritizoval svého následovníka Joea Bidena a řekl, že by za jeho úřadování bylo podobné vyhrocení situace nemyslitelné, píší americká média.

„Nám by se to nikdy nestalo,“ uvedl Trump v úterý v pořadu The Clay Travis & Buck Sexton Show. Nepodloženě pak dodal, že důvodem, proč se Putin rozhodl k invazi nyní - a nikoliv za jeho vlády - je jeho lepší vztah s ruským prezidentem, než má Biden.

„Putin prohlásí velkou část Ukrajiny za nezávislou. To je úžasné. ... A já říkám: ,Jak chytré to je?' A on tam půjde a bude udržovat mír. To jsou ty nejsilnější mírové síly. ... Mohli bychom to využít na naší jižní hranici,“ řekl Trump s odkazem na Mexiko. Na jeho hranici s USA před volbami v roce 2016 sliboval vystavět zeď, která by zabránila migraci.

Trump: Měli jsme se rádi

Trumpova reakce na nejnovější vývoj okolo Ruska a Ukrajiny není nijak překvapivá, komentoval exprezidentovy výroky korespondent amerického listu Washington Post. Připomněl přitom Trumpovu náklonnost nejenom k ruské hlavě státu, ale i dalším vůdcům, kteří ve svým zemích vládnou tvrdou rukou, jako je severokorejský Kim Čong-un nebo turecký Recep Tayyip Erdogan.

„Znal jsem Putina velmi dobře. Skvěle jsme spolu vycházeli. Měl jsem ho rád. On měl rád mě. ...Víte, není to žádná měkkota, má hodně šarmu a je velmi pyšný,“ popsal státník svůj vztah k Putinovi.

„Obecně se snažíme nepřijímat rady od nikoho, kdo chválí prezidenta Putina a jeho vojenskou strategii,“ odpověděla na dotaz ohledně Trumpových komentářů mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Putin v pondělí uznal nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny a na jejich území vyslal pod záminkou mírové mise ruské vojáky. Západ včetně Washingtonu krok tvrdě zkritizoval a v úterý vůči Rusku zavedl sankce.

Trump Bidenův přístup ke krizi na ukrajinsko-ruských hranicích opakovaně kritizoval. Kritici exprezidenta naopak za jeho vlády vinili z příliš přátelského vztahu s Kremlem. Kolem někdejšího státníka se také rozpoutal skandál ohledně vměšování Ruska do prezidentských voleb v roce 2016, ve kterých Trump zvítězil. Kauzu rozplétal americký Kongres, Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který ve své závěrečné zprávě z roku 2019 došel k závěru, že se Rusko snažilo do voleb zasahovat s cílem dosáhnout zvolení Trumpa prezidentem.

Video  Putin postrašil Rusy: Hrozí nám úder Západu i jaderné nebezpečí! Ukrajina je jen kolonie  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 23. února 2022 12:58 )

cywot. Jen potvrzuješ, že jsem napsal pravdu. Další primitivní reakce. Neshazuj se.

nespokojeny ( 23. února 2022 12:54 )

PuIkin1, Přečti si to prosím ještě jednou. Nic takového o Ukrajině nepíši.
Ukrajina je oběť mocenských zájmů USA a Ruska.
Hlavně trpí prostý, "obyčejní" lidi lidi.

ingmarie ( 23. února 2022 12:16 )

No to je materál

nespokojeny ( 23. února 2022 10:12 )

cywotJen urážíš. Názor nemáš žádný.

nespokojeny ( 23. února 2022 10:10 )

Zvolením Bidena se v USA dostali k moci tzv. "válečnici".
Biden je svým způsobem ve stavu myšlení nesvéprávný člověk a právě takového potřebovali.
USA již cca 75let dělají bordel po celém světě. Současná ekonomika USA je velmi špatná. Potřebují válečný konflikt, tak jak již mnohokrát v různých částech světa vyvolaly.
Proč mají svá vojska v Evropě? Proč cvičí svá vojska v Evropě? Proč dělají policajty po celém světě? Mají stále tzv. "své zájmy".
Dělá Rusko námořní, letecká cvičení např. na Kubě?
Putin udělal na Ukrajině agresi tj. bez řeči. V daném okamžiku však "nejlepší řešení" z těch špatných. Prakticky zabránil světové válce.

Zobrazit celou diskusi